Derfor bør du spise fiberrik mat!

  • Skrevet 2. april 2017

Kostfiber i maten viser seg å kunne senke kolesterolet, virke bra for forstoppelse, holde blodsukkeret i sjakk og senke risikoen for tarmkreft samt mye mer.

bread_courtesy_by_pixabay

av Jostein Rygge

Hva er kostfiber?

Kostfiber er karbohydrater(også kalt ufordøyelige polysakkarider), men det brytes IKKE ned i tynntarmen som andre karbohydrater gjør. De som brytes ned i tynntamen omdannes til glukose og blodsukker.
Så kostfiberet går altså videre til tykktarmen der noe avgir energi(kalorier).
Man finner kostfiber i korn og mat fra planteriket. De kommer i 2 versjoner, uløselig og løselige. De løselige suger til seg vann.

Flere helsegevinster

Som sagt kan økt kostfiber i kosten være med på å senke kolesterolet, virke bra for forstoppelse, holde blodsukkeret i sjakk og senke risikoen for tarmkreft.
I tillegg kan det forebygge til hemoroider og gallestein. Fiber virker også prebiotisk, som vil si at det fremmer sunne bakterier i både mage og tarm.
Tilbake til de løselige fibrene. De er gunstige for både blodsukker og blodkolesterol.
Og, ikke minst er dette bra for tenner og tannkjøtt. Man tyggger mer, som utløser større spyttproduksjon og spytt båder renser tennene og forebygger karies.

Ta kontroll over karbohydratene i maten, som du spiser, med Phase 2 To Go. Effekten av Phase 2 To Go virker umiddelbart ved inntak. Ruis Phase 2 To Go blokkerer opptil 70% av karbohydratene i mat, som ris, poteter, pasta og bakervarer.

Hvor finner jeg kostfiber?

Man finner generellt fiber i kornprodukter og rundt i planterike.

Fordelingen av kostfiber i norsk kosthold viser at 45 prosent kommer fra kornvarer, 20 prosent fra frukt og bær, 15 prosent fra poteter, 15 prosent fra grønnsaker og 5 prosent fra andre matvarer. De løselige fibrene finnes særlig i havre og bygg, linser, bønner og erter.

Noen matvarer og dens fiberinnhold:

  • 100 g grovbrød (to brødskiver) gir 5 g kostfiber
  • 100 g loff gir 2 g kostfiber
  • 100 g mørkt knekkebrød gir 16 g kostfiber
  • 100 g havregryn gir 15 g kostfiber
  • 100 g potet gir 2 g kostfiber
  • 100 g potetchips gir 11g kostfiber
  • 100 g peanøtter gir 8 g kostfiber
  • 100 g mandler gir 14 g kostfiber
  • 100 g bringebær gir 7 g kostfiber
  • 100 g banan gir 3 g kostfiber
  • 100 g tørkede aprikoser gir 21 g kostfiber
  • 100 g rosiner gir 7 g kostfiber
  • 100 g eple gir 2 g kostfiber
  • 100 g appelsin gir 2 g kostfiber

Det blir anbefalt et fiberinntak på ca. 30 gram per dag hos voksne. Gjennomsnittsinntaket i dag er på rundt 18-20 gram per. dag.

Referanser:

  • http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/kostfiber
  • http://www.brodogkorn.no/kosthold/hva-inneholder-maten/kostfiber/
  • http://nhi.no/livsstil/kosthold/karbohydrater/kostfiber-1283.html?page=2

Neglhuset   Bodymag.no

Svar