fbpx

Få kontakt med musklene!

 • Skrevet 9. juni 2019

En avgjørende faktor for å oppnå en vellykket treningsøkt, er å få ordentlig kontakt med musklene under hver repetisjon av hvert sett.

Oversatt av: Marika Lejon

BODYMAG.no

En vitenskapelig studie utført av The Cleveland Clinic Foundation viser nettopp dette, sammen med flere andre studier. Med vitenskapen som støtter dette, er konsentrasjonen for å få kontakt med muskelen absolutt noe du bør tenke på hvis målet ditt er maksimale resultater fra treningsøktene dine.

Det kan faktisk ta mange år å lære å virkelig fokusere på strekken og sammentrekningen som gjøres i hver øvelse.

En teknikk man kan bruke kalles «GIT» eller «Get in Touch«-prinsippet. Teknikken innebærer å gjøre øvelsen, men uten vekter i hendene. Dette gjør du før du faktisk skal løfte vektene. Idéen er å sakte jobbe seg gjennom hele spekteret av bevegelser som er i bevegelsen du skal utføre, mens du kun fokuserer på å komme i kontakt med muskelen du skal aktivere.

Den sterke forbindelsen mellom nervesystemet og musklene vil gjøre deg i stand til å ikke bare føle at øvelsen gir mer effekt, men også aktivere så mange muskelfibre som mulig i hver repetisjon.

Det anbefales å gjøre ca 6-8 reps uten vekter, før man går i gang med øvelsen med vektene. Tempoet bør ligge på ca 5/2/5/2.

 • 5 sekunder eksentrisk eller negativ sammentrekning
 • 2 sekunder på midtpunktet
 • 5 sekunder konsentrisk eller positiv sammentrekning
 • 2 sekunder på «topp» kontraksjon

Les mer under bildet>>>BODYMAG.no

Hvis dette blir gjort riktig, vil du sannsynligvis få en fin pump, før du faktisk har rørt vektene. Du vil få mer nytte av selve bevegelsene når du starter å løfte vektene.

Når  hver repetisjon kan gi deg mulighet til å stimulere mer muskelvekst, så hvorfor ikke bruke GIT for å få mer igjen for innsatsen du legger i treningen din?

Referanse: muscleandfitness.com, Eric Broser. 

Bodymag.no

 1. annonymussss says:

  Den «krise-deffen» artikkelen er kanskje den beste treningsaritkkelen jeg har lest på uuutrolig lenge !

  på Cab-cyclingen, skal man ha 45-50% protein, 20-25% karb og resten fettt( 25%)

  Og på oppkarbingsdagen 45-50 karb, 35% protein og ca. 15% fett ?

  Ble litt usikker på den carb-cyclingen, siden det sto lengre ned om ca. 10-15% fett. Men dette gjelder vell på oppkarbingen eller vanlig diett

Svar