Posted on: 18. november 2014 Posted by: Bodymag Comments: 0
UPBF

I helgen tok Bodymag-reporter Miriam Jødal turen til Larvik for å ta en nærmere prat med noen av atletene under UPBF’s Norway open 2014.  Les intervju med Wenche Berger, Anita Hellerud og  presidenten bak forbundet, Roar Innlagen.

UPBF

Av: Miriam Jødal

United Professional Bodybuilders & Fitness Competitors

Bodymag tok turen til Larvik denne helgen, for å ta en nærmere titt på UPBF’s Norway open 2014. Det er kanskje ikke alle som kjenner til forbundet UPBF, men det det ble stiftet allerede i 2006. Etter mitt skjønn vil dette forbundet bare vokse, fordi det tilbys andre klasser som er ukjente her i landet. Hele arrangementet gikk ryddig og fint for seg, og man fikk en helhetlig god oversikt over alle atleter. Det som først og fremst slo meg var den utrolig gode stemningen og gleden blant publikum og blant atleter. Forbundet har et utrolig godt miljø, og man fikk se alt fra kameratslige klapp på skulderen til fyrverkeri av opptredener. Det var veldig profesjonelt utført og inspirerende for de som kanskje kunne tenke seg å stille selv. Her var det ingen sure miner eller krokodilletårer, men positivt levert. Man ser at det var en sterk lagånd innad i forbundet.

Her kan alle aldere stille, men legg merke til at de som kvailifiseres som master, absolutt bør undersøke dette nærmere og se at det finnes flere klasser litt mer tilrettelagt for voksne atleter i sin beste alder også.

Resultater UPBF NM OPEN

Se flere bilder fra scenen her

 

Intervju med president Roar Innlagen

Vi tok oss en prat med presidenten i forbundet, Roar Innlagen som også stilte i to klasser selv. Jeg la merke til at dere har med litt uvanlige klasser her i landet: Ms Figure, Couple Bodybuilding, Ms. Shape og Ms. fitness. Det er også mulig å stille i Bodybuiling for kvinner. Hvordan kom du på ideen med å stifte et forbund og hva er motivasjonen din?

Roar Innlagen - UPBF - Norway Open 2267

Jeg startet det allerede i 2006 frem til 2010, men har tatt det opp igjen nå for å gi utøveren et alternativ med litt andre klasseinndelinger og en annen motivasjon til å holde på med det som vi holder på med. Kort fortalt, innenfor de andre forbundene blir det for mye politikk, så fokuset på utøveren forsvinner helt. Jeg legger merke til at ting koster mer og mer for en utøver. For hva da? For ingenting! Bare takk for at du kom, kom deg ut. Det blir helt feil for meg at en atlet skal legge ned så mye tid og penger og i tillegg betale en tusenlapp for å få lov til å vise hva de har fått til, for så å bli sendt hjem uten en gang ett trofe?

Du driver til vanlig Roars Gym, som holder til i Larvik, hvor lenge har du drevet dette gymmet? 

Jeg har drevet ROARs GYM i 20år. Det siste året har Wenche Berge kommet inn som en «bedre halvpart» og firmaet har gått over å blitt ett AS.

Du stilte selv i år i bodybuilding, men også i par bodybuilding.  Jeg så at atletene var noe eldre. Er det slik at forbundets fokus ligger på masterklasser?

Nei, det er det ikke. Men det er gøy å vise de litt eldre at det finnes mange alternativer der ute hvor aldersbestemte klasser blir satt mye høyere enn innenfor IFBB som satser null på denne gruppen.

Som jeg forsto startet dere opp tidligere, men la det litt på is? så årets NM Open var kanskje den første offesielle konkurransen? 

Ja, dette ble den første konkurransen på noe helt nytt, men til neste år skal du få se at vi ekspanderer ikke bare her hjemme, men i flere land i Europa. England, Polen, Spania og Estland kommer med egne UPBF representanter allerede rett over nyttår og med egne nasjonale stevner hvor vi selvfølgelig kommer til å være representert med egne utøvere. Vi gleder oss stort til å vise alle hva vi har å komme med.

Hva skiller UPBF fra andre forbund? Har dere et sammarbeid med NAC og andre internasjonale forbund? 

Åpenhet, samhold, hjelpsomhet og evnen til å ha det gøy med det vi elsker over alt. Trene hardt, konkurrere, reise på tur og nyte livet. Vi samarbeider med alle som ønsker å samarbeide med oss uavhengig av hva de heter, men vi ønsker ikke å samarbeide med de forbundene vi ser går i feil retning i følge oss. Med mer sentralisering av pengene som kommer inn. Istedenfor å gi tilbake til de som gjør hele sporten, våre utøvere. NAC har vi samarbeidet med i flere år, men vi ser at ledelsens «grådighet» vokser i takt med konkurransens størrelse. Vi får se hva som skjer nå når UPBF ekspanderer i 2015.

Det var endel atleter fra England. Hvordan kom dere i kontakt med dem? 

Gjennom andre forbund som vi har samarbeid med. Se www.upbf.no de har også konkurrert i mine stevner før. IGP Classic, NBFA og Battle of Giant som jeg har arrangert tidligere i Norge flere ganger. Til og med da jeg selv var ett NKF medlem.

Er det slik at det alltid vil være en mulighet for internasjonale atler, å stille her i Norge? 

Ja!

Hvilke klasser kan man eventuelt stille i? 

Den klassen man passer inn i. Det kommer opp nye klasser nå etter vårt samarbeidsmøte med de nye medlemslandene rett over nytt år. Da får du en full oppdatering. I 2015 kommer muligheten for bikini og men’s physique også. Så mye kan jeg si.

Hvordan vil det se ut for UPBF i fremtiden? Blir det NM neste år også? 

Mer konkurranser. Det blir minst tre her i Norge og flere i utlandet hvor vi arrangerer turer til. NM Open har kommet for å bli. To uker før NAC Universe i 2015 også.

Finnes UPBF i flere land? 

Som sagt det kommer og det er helt garantert. Vent å se, jeg skal holde deg oppdatert kan jeg love.

Når har du tenkt å stille neste gang og i hvilke klasser? 

Stiller nå på NAC Universe i klassen som heter Atletic. Denne klassen blir som det vi kjenner her hjemme som Classic Bodybuilding hvor de går etter høyde og vekt. På Universe ser klassen slik ut:

The classifications for Athletic are based on 3 different height/weight formulas: up to and including 1,70m: height–100+2kg = maximum weight 1,71m up to and including 1,80m: height–100+3kg = maximum weight over 1,80m: height–100+4kg = maximum weight

Jeg går i klassen over 175cm. Jeg er 177cm og kan da veie 3kg over høyden min som da blir 80kg blank.

Jeg synes dere har en utrolig unik policy i UPBF, for om man stiller i deres forbund, så begrenser man seg ikke, man har full rett til å stille i andre forbund også. Slik er det jo ikke om man eksempelvis stiller i NKF-IFBB sine konkurranser. Men slik jeg har forstått det, så kan dere fungere som en døråpner og man har mulighet til å stille i andre forbund også?

Helt enig og det er slik vi ønsker det. Utøverne skal kunne velge selv uten å måtte bli straffet og uglesett for det.

Da du/dere stiftet forbundet i år. Hva var ditt største fokus? Hvordan ser du for deg at det kan bli fremover? Hvem sitter i styret og hva er deres funksjoner?

Hvordan det vil se ut i fremtiden kan jeg fortelle deg mer om rett over nyttår. Slik det ser ut nå kan du lese på www.upbf.no Hvis du ser inne på www.upbf-pro.com kan du lese om mitt aller første UPBF. Som du skjønner er ikke dette noe nytt for meg, men bare at jeg tar opp igjen noe jeg begynte på for flere år siden, men denne gang i samarbeid med andre som vil jobbe i samme retning som meg. Den gangen var jeg alene om det.

Intervju med Anita Hellerud

Heldigvis fikk vi til et nytt intervju med Anita, ildsjelen og jernkvinnen. Sist jeg intervjuet Anita Hellerud, var under NM 2013 (NKF-IFBB). Da stilte hun i women’s bodybuilding og var helt alene i sin klasse. I år har hun stilt i nytt forbund og i Ms. Figure og hun kommer også stille i NAC Ms. & Mr. Universe som holdes i Hamburg 29. November i år. 

Anita Hellerud - UPBF - Norway Open 2267

Navn: Anita Hellerud

Bosted: Oslo

Arbeid: Bank

Sivilstatus: Gift

Tidligere meritter: Alt fra 5. – 1.plass i forskjellige konkurranser – Sandefjord Open, Oslo GP, NM

Anita Hellerud-UPBF - Norway Open 2267Jeg har jo pratet med deg under oppkjøringen til denne konkurransen i år, du er bemerkelsesverdig positiv til både diett og ny klasse. Hva har du gjort annerledes i år enn f.eks da du stilte i Women’ bodybuilding tidligere?

Den aller største endringen har vært valget om å skifte forbund til UPBF. Dette har påvirket meg mentalt i langt større grad enn jeg hadde trodd! Da valget var tatt falt alle brikker på plass, motivasjonen og treningsgleden kom tilbake som lyn fra klar himmel! 

Morgencardio klokken 05:30 har vært en fornøyelse, og jeg lyver ikke når jeg sier dette. Dietten er gjennomført helt uten at jeg har tenkt over hva jeg ikke har kunnet putte i meg. Energien er rett og slett styrt inn mot å gjøre denne perioden til en positiv opplevelse – dette har gitt resultat!

Når bestemte du deg for at du ville prøve en ny klasse?

Roar Innlagen (Roars gym & UPBF) mente at jeg passet inn i Ms.Figure +40, og jeg fulgte dermed hans råd. Dette har så langt ikke vært noen dårlig anbefaling.

Vi er jo nysgjerrig på UPBF, fordi det er et forbund som er relativt nytt for mange. Hvordan har det vært for deg å stille i nytt forbund?

Det er en stor ære å få bli en del av et lite, gjenoppstått forbund som UPBF. Forbundet oser av trygghet & stabilitet, og med positive mennesker som er genuint opptatt av bygger-sporten. Dette passer meg utmerket, og er nettopp dette jeg har vært på søk etter.

Hvorfor tror du så få kvinner stiller i de tyngre klassene? 

Generelt så tror jeg er jenter litt redde for å bli “for” muskuløse. Veldig synd, da dette betyr død over kvinnebygging. Jeg kaller meg selv en kvinnelig bygger, men det er langt igjen fra min størrelse og for eksempel opp til Iris Kyle. 

Siden du som har vært i gamet en stund, og med tanke på at i enkelte forbund har de tatt bort byggerklassen for damer. Hva slags utfordringer møter man som kvinne i dag?

Amatør kvinnebyggere tilknyttet IFBB må pr i dag justere seg ned til Ms.Physique. På sikt tror jeg at størrelsen på jentene i denne klassen vil endres, og at man igjen tillater “store” kvinnebyggere. Men – status i dag er et totalt fravær av tilbud for de av jentene som ønsker å kunne konkurrere i bygging, veldig synd.

Siden det ikke er så mange damer i din klasse eller som i det heletatt stiller, så kjenner dere vel hverandre ganske godt. Føler du at du konkurrerer eller er det mest for sin egen del man gjør dette. 

Vi er konkurrenter, men stiller støttende opp for hverandre. Alle ønsker vi selvsagt en best mulig plassering, men kan på samme tid glede oss på andres vegne. Det er kort og godt et veldig hyggelig samhold & tone mellom oss voksne kvinnebyggere.

Helt konkret, hva er det som driver deg?

Jeg er så stolt over å kunne vise hva som er mulig å få til i voksen alder! Samtidig er det veldig viktig for meg med å sette egne mål. Det å stadig sprenge egne grenser er en utrolig trigger til å fortsette arbeidet.

Mål og måloppnåelse er noe jeg aktivt bruker både i jobbsammenheng og trening – er driver til å lykkes!

Jeg var inne på dette tidligere.

Har du gjort noe annerledes i forhold til diett og trening under dette året?

Egentlig ikke annet enn å ha fullt fokus på oppgavene – all in or all out. 

Hvordan vil du beskrive miljøet i UPBF?

Jeg kan ikke ofte nok få fortalt hvor godt dette føles. Det å møte likesinnede med samme passion for bygging som jeg selv har – det har vært en himmelsk opplevelse for meg. Så inkluderende og imøtekommende mennesker skal man lete lenge etter.

Jeg har rett og slett funnet en ny verden!

Du har også tenkt å stille i Ms. figure Under Ms. & Mr. Universe som holdes i Hamburg 29 november. Der vil det også være fler som stiller, er du spent på hvordan det kommer til å gå? Eller tror du at du kommer bevare den samme roen som du har hatt hittil?

Vet du – jeg har egentlig ingen formening om hva jeg kommer til annet enn at dette er noe langt større enn jeg har vært med på før. Jeg gleder meg til nye, større klasser, nye konkurrenter og nye omgivelser. Jeg elsker nye utfordringer, kommer selvsagt til å ha “den lille sommerfuglen” i magen, men dette skal man ha. Dette blir en ny læring for meg, og har egentlig ingen annen forventning enn å gjøre mitt beste.

Det var jo din debut i ny klasse, så da må jeg også påpeke at utifra det vi så, satt skoene som støpt og du glitret i turkis fra scenen. Jeg må jo også spørre hvordan det føltes å gå på høye heler for første gang under en konkurranse?

Jeg vandrer til daglig rundt på høye heler og dette føltes helt naturlig. Men det å endelig få stå på scenen stivpyntet med ny bikini, bling og høye heler – ahhhhh…. FOR en opplevelse!

Wenche Berger i Fitnessfashion hadde designet de aller fleste bikiniene til dette stevnet, hvor viktig er det at alle disse detaljene er nøye planlagt i forhold til snitt farger etz?

Hver designer setter sitt eget preg på bikiniene og det er da morsomt å få bære en bikini som passer deg så fantastisk. Vi plukket sammen ut fargen, og Wenche med sitt mannskap fikk frie tøyler til mønster og steinsetting. Jeg kunne absolutt ikke blitt mer fornøyd.

Vet du noe om de andre atletene som skal stille i NAC Ms. og Mr. Universe i Hamburg, eller hvem du kommer møte, i såfall hvordan forbereder du deg innfor det?

Som nevnt tidligere så vet jeg ikke noe om hvilke konkurrenter jeg møter, men dette gjør det jo bare mer spennende.

Nå forbereder jeg meg på samme måte som til et hvilket som helst annet mesterskap, bevarer roen og gjør de oppgavene jeg vet jeg må gjøre. 

Er det slik at andre klasser er utelukket nå, eller har du lyst til å stille i andre klasser også? 

Jeg tror Ms.Figure blir min klasse. En mellomvekt klasse i bygging med bling & pynt – passer meg helt perfekt!

Har du noen tips til andre jenter der ute som har lyst til å stille i Ms. Figure og hvordan de skal gå frem?

Tren målbevisst, sett deg små mål ad gangen og jobbe målbevisst fremover. Vær tro mot coachens opplegg, det er mange som gjerne vil fortelle deg hva som er best men igjen – vær tro mot det løpet som er lagt for deg. Stol på deg selv, tørre å stå for egne meninger og egne valg.

-Tusen takk for hyggelig intervju, og vi ønsker deg lykke til i Hamburg, men det nailer du! 

Intervju med Wenche Berger

Vi fikk tatt en liten prat med kreative Wenche Berger.

Navn: Wenche Berger
Bosted: Larvik
Arbeid: Partner i RoarsGym AS med Roar Innlagen, personlig trener og har også neglstudio. Har i tillegg Fitnessfashion By Wenche i tilknytning til gymmet hvor det skreddersys poseringstøy.
Sivilstatus: Singel. To fantastiske unge damer, Hanna Beathe og Cathrine er mine døtre og store stoltheter
Gym: RoarsGym AS

Wenche Berger - UPBF - Norway Open 2267
Hvor lenge har du trent og når bestemte du deg for å stille i bodybuilding? 

Jeg begynte å trene igjen i 2004 etter noen års opphold. Å konkurrere var noe jeg aldri vurderte før Roar sa at jeg burde gjøre det. Jeg brukte lang tid på å venne meg til den tanken før jeg bestemte meg. Det er vel ca 1,5 år siden avgjørelsen ble tatt. Jeg debuterte i IBFF European Championship i Menton/Frankrike 1. juni i år i en alder av 52 år.

Savner du denne klassen i andre forbund eller er ditt fokus først og fremst hos UPBF? 

Jeg har aldri vært i noen andre forbund, så mitt fokus ligger bare hos UPBF. Siden Roar har etablert dette forbundet, er president der og vi er partnere er det naturlig at det blir slik. Jeg vet vel at det ikke ville vært stort tilbud for meg i andre forbund. Vi har fått medlemmer fra andre til oss, fordi de savner tilbudet vi gir.

Hva liker du best med denne sporten? 

Det er utrolig hvordan du med denne sporten kan endre kroppen din. Den er det beste hjelpemiddelet til å få en velformet og stram kropp og er uten tvil den største ungdomskilden du kan finne.

Når begynte du å interessere deg for konkurranser selv?

Interressen kom ganske raskt etter jeg kom til RoarsGym for 3,5 år siden. Jeg hadde ikke trent så lenge her før Roar begynte å snakke om at jeg burde forsøke meg i konkurransen.

Hvor lenge har du vært på diett? 

Jeg begynte en rolig tilnærming i midten av juli og har gått gradvis dypere inn i det etter hvert som det nærmer seg.

Du stilte i to klasser i år, både Ms. Physique og i par bodybuilding under NM Open. Hva var mest krevende synes du? Har du stilt som par tidligere eller er dette første gangen? 

Jeg har aldri stilt i par tidligere. Å stille i par må jeg nesten si var både krevende og enkelt. Krevende fordi jeg må koordinere med partneren min, men lettere og tryggere fordi Roar har så stor erfaring. Jeg har jo ikke så mye erfaring med posering og trenger fortsatt masse øvelse. I Figure og Physique som er de andre klassene jeg har stilt i hittil, har det også vært krevende. Før jeg debuterte i juni brukte jeg utrolig lang tid på å øve inn friprogrammet mitt. Dette ligger nok ikke like naturlig for meg som for mange andre.

Noe som må nevnes er at Wenche har laget det meste av klesplagg på scenen.

Er dette noe du gjør ved siden av å være personlig trener? Har du en hjemmeside så man kan se kolleksjoner? Du har også designet for andre atleter tidligere som du nevnte, som også har blitt brukt under NKF-IFBB stevner. Vil du fortelle litt om dette? 

I sommer ble firmaet Fitnessfashion By Wenche etablert. Her lager jeg skreddersydd poseringstøy til både jenter og gutter. Og ja, dette gjøres i tillegg til det å være personlig trener. Siden i sommer har likevel hovedfokuset vært på søm for å nå ut med dette produktet. Noen hjemmeside finnes foreløpig ikke, men det kan være det kommer etterhvert. Fitnessfashion By Wenche har en egen Facebookside og er også på Instagram. Mine aller første seks bikinier hadde jeg i Norway Open 2014 i Fredrikstad nå i september. Det var fem jenter som stilte i Bikinifitness og ei jente som stilte i Body Fitness. Det er flotte jenter alle sammen og jeg var superstolt! Jeg synes jeg er veldig heldig som får anledning til å lage så fine plagg til så fine kropper. Enkelte av disse jentene stilte også i NM to uker etter Fredrikstad. Rita Immerstein, Anita Hellerud og meg selv stiller i mine bikinier. Også tre av guttene, Roar Innlagen, Alexander Jeppesen og Trond Erik Langerud hadde mine bukser. Sammen med meg i bikiniproduksjonen har jeg Mette Innlagen som bidrar med dekorering. Produksjonslokalet for Fitnessfashion er også i tilknytning til RoarsGym. Dette ligger i etasjen over gymmet. Her tar jeg imot kunder som bor i en slik nærhet at det kan passe å besøke meg. Da kan de få se på alle de flotte stoffene, utvalget av swarovskikrystaller som benyttes til dekor og connectorer til bikinier. Vi tar også mål og tar imot til prøving her. Det er flott lagt til rette med sittegruppe med mulighet for en kopp kaffe eller te og å spise maten sin. De fleste som kommer innom her er jo på diett. For den som skal konkurrere i 2015 har Fitnessfashion også et tilbud. Nå gis det 15% rabatt og det vil i tillegg bli trukket om en ekstra premie på 1000,- i rabatt.

Etter Norway open, så har du tenkt å stille i NAC Ms. & Mr. Universe i Hamburg? 

Det stemmer. Det er tilbake til dietten igjen nå etter å ha hatt det litt fritt nå i helgen. Det er rart med det, men jeg er alltid glad for å komme tilbake til havregrøt, proteinshake og fisk etter slike dager.

Hvilke klasse sikter du mot da?

Jeg stiller i Ms Figure i Tyskland.

Har du noen du anser som din sterkeste konkurrent evnt. har hatt som konkurrent ved tidligere konkurranser? 

Siden jeg er så ny i gamet har jeg ikke andre konkurrenter å vise til enn meg selv. Jeg jobber for å være den beste utgaven av meg selv til enhver tid og greier jeg å gjøre det bedre enn noen andre med det så er jo det helt topp!

Hvordan kan man få flere til å stille i din klasse? 

Nå må vi bare fortsette å vise oss frem slik at flest mulig ser at vi finnes (UPBF) og hvilke muligheter vi tilbyr også kvinner i voksen alder. I denne forbindelse er det Norge vi snakker om. I andre land er det større arenaer for oss.  Å være et sterkt inkluderende miljø er noe jeg er helt sikker på vil bidra. La de få se at vi vil være en gjeng som gjør det vi elsker å gjøre og har det moro med det.

Hvem er din største inspirasjon? 

Min aller største inspirasjon er uten tvil Roar Innlagen. Han har stått ved meg og drevet meg fremover hele veien. Jeg har hele tiden forholdt meg til det han råder meg til og kan ikke si annet enn at det har funket 100%. I tillegg er det Rita Immerstein. Rita har jo vært i gamet i mange år og har også bred erfaring.

Tusen takk for praten Wenche og lykke til i Hamburg

 

Leave a Comment