Posted on: 13. mars 2016 Posted by: Bodymag Comments: 0

Dri-fit, therma-fit, pustende, vanntett, vindtett og vannavstøtende klær. Nå får du også treningstøy som hindrer svette og lukt. Slik teknologi kan være farlig og få er klar over det. I 2013 ble PFOA forbudt, men likevel har stoffet blitt funnet i Norge i ettertid — både i sko og klær.

klær_giftig
Her vises symboler som viser at klærne kan puste og brukes i all salgs vær. Teknologien bak disse egenskapene er ofte kjemiske og svært uheldig for miljø og helse.
Tekst og foto: Marika Lejon

Giftige klær

Vet du hvilke stoffer klærne dine er laget av? Det er ikke alle som vet hva de egentlig har på seg og at klærne de går med faktisk kan være giftige. Du tenker kanskje at dine klær er trygge? Undersøkelser viser at noen av verdens største klesmerker selger helse- og miljøskadelige klær til BARN — da skjønner du kanskje at også du høyst sannsynlig har klær i skapet ditt som er farlige for helse og miljø.

Du har som veldig mange andre sikkert klær fra H&M, Adidas eller Nike? Samtlige av disse produsentene har testet positivt på giftige stoffer i klærne sine. Om du tror at det er mer kvalitet i dyre luksusmerker, så kan det nevnes at rådyre Burberry bruker giftige stoffer som PFOA blant annet i sine baby-badedrakter. Rapporter utarbeidet av Greenpeace viser at størstedelen av klærne som er testet inneholder hormonforstyrrende stoffer som ftalater, PFC og NPE.

Hvorfor er stoffene farlige?

Hva er egentlig farlig med disse stoffene? La oss ta for oss PFOA. PFOA står for perfluorert oktansyre og er et kjemisk stoff som tilhører gruppen perfluoerte organiske forbindelser, altså PFC. PFOA mistenkes å være et menneskelig cancerogen som forårsaker lever-, bukspyttkjertel-, testikkel- og brystkreft hos forsøksdyr. Det antydes at det også kan være en sammenheng mellom PFOA-nivåer i blod og overvekt. Det er også vist en sannsynlig sammenheng mellom PFOA i blod og økt kolesterol, ulcerøs kolitt og stoffskiftesykdommer.

PFOA ble ulovlig i 2013, men fortsatt finner vi dette giftstoffet i klær og sko her i Norge.
Gift i turtøy

Greenpeace gjorde nylig en formidabel ekspedisjon i Chile, Sveits, Italia, Slovakia, Skandinavia, Tyrkia, Russland og Kina — på jakt etter miljøskadelige fluorkarboner også kalt «PFASer». PFOA, som vi snakket om — går under betegnelsen PFASe og er et av de farligste av disse stoffene. Dessverre fant denne ekspedisjonen PFASer i jord, vann og snø. Er det ikke spesielt at turtøyprodusenter som Norrøna og North Face bruker disse stoffene i produksjon av turtøyet sitt? De lager klær for mennesker som liker å oppholde seg i natur og villmark — og samtidig produserer de klær til disse turglade menneskene, som bryter ned miljøet og kan gi alvorlig miljø og helseskade.

Her vises symboler som viser at klærne holder deg tørr i snø og regn. Teknologien bak disse egenskapene er kjemisk og svært uheldig for miljø og helse.
Her vises symboler som viser at klærne holder deg tørr i snø og regn. Teknologien bak disse egenskapene er ofte kjemiske og svært uheldig for miljø og helse.

Vi forurenses av stoffer i tøyet

Stadig mer av tur- og treningstøy på markedet blir pustende, vanntett, vindtett og mer eller mindre selvrensende. Mange tenker sikkert at alt dette høyteknologiske utstyret er en ufarlig revolusjonerende luksus vi kan bruke uten risiko for helse og miljø. Hemmeligheten bak disse egenskapene i klær — er teknologi med livsfarlige bieffekter. Disse stoffene spres i miljøet og forsvinner ikke. De tas opp i naturen vår og i dyrene våre. På denne måten forurenses du og jeg via maten vi spiser, vannet vi drikker og luften vi puster inn.

Studier viser at ikke bare PFOA er livsfarlig. Det er flere PFASer som kan skade det reproduktive systemet, bidra til vekst av kreftsvulster og skape hormonforstyrrelser. Når stoffene er sluppet ut i naturen, spres de globalt via atmosfæren. De er ekstremt motstandsdyktige, og kan forbli i naturen i flere århundrer. Du kan gå inn på detox-outdoor.org og signere opprop. Dette er en kampanje hvor du kan bli med å kjempe om å stanse bruken av PFAS-kjemikalier hos turtøyprodusenter.

Lite kunnskap blant folk

Det finnes som sagt mange stoffer som er farlige. Vi har snakket mest om PFOA. Problemet er at det finnes lite kunnskap blant mennesker om kjemikaliene i klær. Mange er svært opptatt av trening og sunt kosthold, men at treningstøyet kan være farlig for helse — det er ikke alle klar over. Mange har allerede fjernet fluorkarbonkjemikalier i sine produkter. Eksempler på slike produsenter er Paramo, Fjällräven, Polarn&Pyret og Didriksson. H&M er et av mange selskap som har tatt dette på alvor. De arbeider i dag troverdig og konkret mot å avskaffe fluorkjemikalier i sine produkter. Det er likevel mye igjen å gjøre og det trengs å legge press på disse selskapene. Kanskje det er på tide å sjekke opp disse tingene neste gang du skal handle tur- eller treningstøy?

Kilde: www.miljodirektoratet.no og Greenpeace.org

Ta kontroll over karbohydratene i maten, som du spiser, med Phase 2 To Go. Effekten av Phase 2 To Go virker umiddelbart ved inntak. Ruis Phase 2 To Go blokkerer opptil 70% av karbohydratene i mat, som ris, poteter, pasta og bakervarer.
Ta kontroll over karbohydratene i maten, som du spiser, med Phase 2 To Go. Effekten av Phase 2 To Go virker umiddelbart ved inntak. Ruis Phase 2 To Go blokkerer opptil 70% av karbohydratene i mat, som ris, poteter, pasta og bakervarer.

Leave a Comment