Posted on: 11. mai 2013 Posted by: Bodymag Comments: 0
Kurt Stueber-wikipedia

Ikke alle har hørt om quinoa. Sannheten er at quinoa er fullspekket med fantastisk næring for kroppen din. Det er masse proteiner, bra fett og viktige næringsstoffer i det bitte lille frøet.

Av: Marika Lejon

Kurt Stueber-wikipedia

Superfrøet quinoa er naturens egen superfood. Quinoa har blitt dyrket i fjellområdene rundt Peru, Chile og Bolivia i over 5000 år. Frøet er rikt på protein og inneholder alle de essensielle aminosyrene. Essensielle aminosyrer er noe kroppen ikke produserer selv, og som vi derfor må få i oss gjennom kosten.

Quinoa er et meget godt alternativ for dem som ønsker å begrense inntaket av karbohydrater i pasta, ris og potet. Andre viktige næringskilder du får av quinoa-frøet er fiber, jern, magnesium, fosfor, folat, zink og riboflavin, mangan, vitamin A, E og B og i tillegg fiber som er bra for fordøyelsen.

Quinoa er helt kolestrol- og glutenfri. For dem som har glutenallergi, så er quinoa et supert alternativ.

God mat med Quinoa

Kokt quinoa har en deilig nøtteaktig smak. Quinoa er vanligvis gul, men finnes også i orange, rosa, rød, lilla eller sort. Overflaten har en såpeaktig og bitter smak, men når du kjøper det i butikken er overflaten som regel fjernet. Likevel er det lurt å vaske frøene når du har kjøpt dem, for å fjerne eventuelle rester av overflate-smaken. Frøene kokes ved å ha en del quinoa og to deler vann i en gryte. La det koke med lokk i ca. 15 minutter. Quinoa passer godt i salater, supper eller som tilbehør. Kokt quinoa med frukt og nøtter passer godt som frokost.

Proteininnholdet i quinoa er på 14-16 % og kan derfor nesten måle seg med proteinmengden i kjøtt. Det er dobbelt så proteiner i quinoa i forhold til ris og derfor er dette (som sagt) et meget godt alternativ for deg som ønsker å begrense inntaket av ris, poteter og pasta. Inneholdet av de gode fettsyrene er på 5-7% og med høyt innhold av omega-3.

Næringsinnhold pr. 100 g rød quinoa:
380 kcal, 13 gram protein, 70 gram karbohydrat, 5 gram fett (hvorav umettet fett 4,5 gram) og 10 gram kostfiber.

Referanser: vektlubb.no, veganmisjonen.com, bramat.no

 

Leave a Comment