fbpx

Superfrøet Quinoa!

  • Skrevet 11. mai 2013

Ikke alle har hørt om quinoa. Sannheten er at quinoa er fullspekket med fantastisk næring for kroppen din. Det er masse proteiner, bra fett og viktige næringsstoffer i det bitte lille frøet.

Av: Marika Lejon

Kurt Stueber-wikipedia

Superfrøet quinoa er naturens egen superfood. Quinoa har blitt dyrket i fjellområdene rundt Peru, Chile og Bolivia i over 5000 år. Frøet er rikt på protein og inneholder alle de essensielle aminosyrene. Essensielle aminosyrer er noe kroppen ikke produserer selv, og som vi derfor må få i oss gjennom kosten.

Quinoa er et meget godt alternativ for dem som ønsker å begrense inntaket av karbohydrater i pasta, ris og potet. Andre viktige næringskilder du får av quinoa-frøet er fiber, jern, magnesium, fosfor, folat, zink og riboflavin, mangan, vitamin A, E og B og i tillegg fiber som er bra for fordøyelsen.

Quinoa er helt kolestrol- og glutenfri. For dem som har glutenallergi, så er quinoa et supert alternativ.

God mat med Quinoa

Kokt quinoa har en deilig nøtteaktig smak. Quinoa er vanligvis gul, men finnes også i orange, rosa, rød, lilla eller sort. Overflaten har en såpeaktig og bitter smak, men når du kjøper det i butikken er overflaten som regel fjernet. Likevel er det lurt å vaske frøene når du har kjøpt dem, for å fjerne eventuelle rester av overflate-smaken. Frøene kokes ved å ha en del quinoa og to deler vann i en gryte. La det koke med lokk i ca. 15 minutter. Quinoa passer godt i salater, supper eller som tilbehør. Kokt quinoa med frukt og nøtter passer godt som frokost.

Proteininnholdet i quinoa er på 14-16 % og kan derfor nesten måle seg med proteinmengden i kjøtt. Det er dobbelt så proteiner i quinoa i forhold til ris og derfor er dette (som sagt) et meget godt alternativ for deg som ønsker å begrense inntaket av ris, poteter og pasta. Inneholdet av de gode fettsyrene er på 5-7% og med høyt innhold av omega-3.

Næringsinnhold pr. 100 g rød quinoa:
380 kcal, 13 gram protein, 70 gram karbohydrat, 5 gram fett (hvorav umettet fett 4,5 gram) og 10 gram kostfiber.

Referanser: vektlubb.no, veganmisjonen.com, bramat.no

 

Bodymag.no

Svar