Vi møtte Jørgen Skaug Aukland på strongman-trening sammen med Tim Enersen i Spydeberg. Du kan se video og lese mer om dette i hovedartikkelen.

Jørgen Skaug Haukland_Strongman-BODYMAG.NO

Navn: Jørgen Skaug Aukland
Alder: 23
Bosted: Oslo
Sivilstatus: Samboer
Gym: Masse forskjellig steder
Klubb: Drammen Strongman

Hovedartikkel til dette intervjuet

Når startet interessen for Strongman?

Jeg har egentlig alltid vært fascinert av tunge løft. Jeg likte å se på vektløfting og Strongman på TV, da jeg var liten kid, men prøvde ikke strongman selv, før jeg var 19 år. Jeg tok meg en tur til Drammen og hadde en økt med Kenneth Friberg og Ole Martin. Siden dette har jeg vært bitt av bastillen.

Hvor mye tid tar denne livsstilen i hverdagen?

Bruker vel ca 2-4 timer om dagen på trening. Så har man all matlagingen/spisingen i tillegg. Da er det greit å ikke være for hekta, så
jeg prøver å koble av med skole, kompiser og dama når jeg ikke er på trening. Jeg skal dog innrømme at jeg bruker ganske mye tid på å se på treningsfilmer på youtube og snakke om trening med andre Strongmanentusiaster på facebook.

Kan du beskrive miljøet?

Miljøet i strongman er helt unikt og dette er noe alle som prøver sporten sier. Man blir inkludert sekundet man går inn i et lokale, eller kommer på en konkurranse. Selv om man er konkurrenter hjelper man hverandre til å bli bedre i form av teknikktips, låne bort utstyr og andre lignende ting. Jeg har fått meg mange gode venner i dette miljøet og kommer nok til å bli mange flere.

Hvor mange kilo tar du i de forskjellige øvelsene?

Hvis man bare ser på kiloene jeg løfter på gymmet, så skulle man ikke tro at jeg hadde noe å gjøre på en NSM kvalifisering. Jeg tar 290kg markløft, 191kg knebøy (tragedie uten like) og 140kg pushpress. Min sterkeste side i strongman er god teknikk og god fart i løpeøvelser. Det skal sies at jeg har økt grunnstyrken veldig bra siden NSM ifjor, spesielt i press over hodet.

Hvor mange kg har du økt i kroppsvekt siden du startet?

Jeg veide 101kg, god og feit da jeg startet med styrke som 18-åring, så har gått jeg opp ca 7kg siden dengang. Det må nevnes at fettprosenten heldigvis er endel lavere nå.

Har du drevet med annen type sport før Strongman?

Ja, jeg brukte mesteparten av tiden i 9-20 årsalderen på basketbanen. Jeg var på alle aldersbestemte landslag og kretslag i min årsklasse, så er heldig som har fått opplevd diverse mesterskap som EM og Nordisk. Grunnen til at jeg sluttet med dette var rett og slett fordi jeg ble drittlei. Etter hvert ble det viktigere for meg å ha en bra økt i markløft enn å vinne kamper, så da var det bare å droppe den “karrieren”.

Koster det mye å drive med Strongman?

Ja, spesielt i form av mat og reise. Jeg har ikke mulighet til å trene øvelser i Oslo, så det blir mye reising til Drammen og Spydeberg. Nå som jeg går opp i vekt
er det mye mat som må kjøpes, og selv om det meste er firstprice, så blir det dyrt på et studentbudsjett. Strongman er såpass kult å drive med, at det lett er verdt det.

Hvor ofte trener dere sammen og hvor ofte trener du alene?

Tim og jeg trener sammen ca to ganger i uka nå frem mot NSM. Så trener jeg med Glenn Ole (-90 utøver) hvertfall en gang i uka. Det blir som oftest 1-2 økter i uka aleine i form av gymtrening. Selv om det helt klart er best å trene sammen med andre, er det deilig med en aleneøkt iblant med musikk på ørene.

Tror du at du klarer å kvalifisere deg til NSM i år?

Ja, noe annet ville blitt for dumt. Å øke plasseringa fra ifjor er målet, så en 11. plass skal gå.

Hvem er ditt største forbilde av Strongmennene i Norge?

Jeg har ikke noe spesifikt forbilde i Norge, men det er mange utøvere jeg har stor respekt for. Den personen jeg kanskje har hatt mest respekt for og som jeg har hatt mest lyst til å slå er Nils Kjetil Sande. Han har vært den soleklare kongen i -105 klassen hele veien, mens jeg har holdt på. I fjor klarte han 5. plass på NSM. Det er sinnsykt og jeg står i stor respekt av prestasjonene hans. Det hadde vært utrolig moro å kunne tatt han igjen og slått han på -105 i NM, men han har dessverre lagt opp.

Hovedartikkel til dette intervjuet

 

Leave a Comment