Posted on: 25. februar 2013 Posted by: Bodymag Comments: 0
Solarium sexy?

Mange kroppsbyggere liker å sole seg,  og mange holder bevisst for ørene når noen nevner hvor skadelig det kan være. Faktum er dessverre at soling og solariumsbruk kan føre til kreft. Veldefinerte muskler på en solbrun kropp er flott å se på, men er det verdt det? Er det kanskje best å sverge til bruning på boks?

Tekst/foto: Marika Lejon

Solarium farlig?

Undersøkelser forteller at omkring 6 prosent av dødsfall ved føflekkreft stammer fra UVA-stråler i solarium. En studie viser også at kvinner i 20-årene som bruker solarium mer enn 12 ganger i året, øker sjansene for å utvikle hudkreft med 150 prosent, sammenliknet med dem som aldri tar solarium. Statens strålevern fraråder all bruk av solarium. Kunstig soling fører til økt UV-dose, fordi du får mer enn den naturlige dosen med sol. Slik øker risikoen for tidlig aldring av huden og hudkreft.

Strålingen fra solarier er den samme som den som kommer fra solen. På en klar sommerdag i Norge ligger UV-indeksen på 4-6 i lavlandet, og på 6-8 i høyfjellet. Hos godkjente solarium i Norge ligger UV-indeksen på mellom 11 og 12. Dette tilsvarer en varm sommer i syden. UV-spektrene i ulike solariemodeller varierer. På det verste kan et solarium inneholde opp til fire ganger så mye UVA som fra naturlig sol, og dobbel så mye UVB.

Det kan være ekstra skadelig å ta “bråsolarium” før man drar til syden (slik svært mange gjør). Det er fordi huden ikke får tid til å vende seg til solen og bygge opp beskyttelse. Forskerne er uenige om hvilke bølgelengder som kan resultere i hudkreft, men vitenskapen indikerer at både UVA-stråling og totaldose fremmer risikoen for ondartet føflekkreft. Totalmengden av UV-stråling stiger med tiden du ligger i et solarium.

Statens strålevern fraråder å bruke solkrem i solarier, fordi det er bedre å redusere tiden i solariet for å unngå å bli brent. Hvis du trives i solarium, og liker å ligge lenger, burde du heller bruke et solarium med svakere rør.

Det finnes heldigvis andre måter å bli brun på. Det finnes selvbruningsspray, selvbruningskrem, selvbrunings-pads og til og med vanlige bodylotions med farge. Jeg har hørt mange si at fargen blir gul eller stygg. Kanskje den flasser av? Vel, da er det kun fordi du ikke er “dreven” på det. For det første må du prøve deg fram med forskjellige kremer, og finne den typen som gir deg den mest naturlige fargen. Alle kremene gir forskjellig farge fra hud til hud.

Huden din fornyes stadig, og fargen flasser av akkurat slik som en farge fra natulig sol også vil gjøre. Det er svært viktig å bruke en god scrub hver gang du dusjer, for å få vekk de døde hudcellene fortest mulig. Slik unngår du at fargen flasser av, så du blir skjoldete. Etter du har dusjet smører du deg inn igjen med selvbruning eller med en god fuktighetskrem. La aldri huden tørke ut. Hold den myk og smidig. Ikke bare bevarer du en fin farge, men huden blir mykere, strammere og fastere.

Kreft er svært vanlig i dag, og man bør gjøre hva man kan for å unngå denne sykdommen. Det gjelder å finne bedre alternativer enn de som skader deg. Smøre deg med krem burde du gjøre uansett, så hvorfor ikke bruke en krem med farge?

 

Leave a Comment