Posted on: 3. desember 2020 Posted by: Bodymag Comments: 0

Vil du endre kostholdet ditt? Bruker du kanskje overdreven tid på å tenke på mat? Du har kanskje hørt at man er det man tenker? Lær deg å tenke riktig for å gå ned i vekt! Å konstant tenke på mat er ikke bra for deg.

Tekst/foto: Marika Lejon

Farlig matmani

Hvis du konstant går og tenker på mat og sikler deg forbi bakerier på hvert hjørne — da har du et problem. Det blir som å gå i trange sko. Du holder ikke ut til slutt, slenger av deg skoene og beiner avgårde. Du må endre din innstilling til mat hvis du lider av matmani. Du må lære deg å ta smarte valg når det gjelder hva du spiser. Å gå med matmani kan på sikt gi deg spiseproblemer — særlig hvis du mister kontroll over vekten og hverdagen blir usunn mot egen vilje.

Identifiser problemet

Hvordan vet du at du lider under tanken på mat? Du går kanskje rundt og lurer på hvilken mat du egentlig burde spise, hva du ikke bør spise og hva slags mat du ikke har spist på lang tid. Er det på tide å unne seg en kake? Er det ok å bøtte innpå med chips i kveld? Du tenker på favorittretter som du ikke burde spise og de mest delikate hamburgerne som får kjeften til å sikle. Når du går i gatene river du deg i håret når du kjenner duften av varme boller med kanel og kaffe latte fra bakeriene og caféene. Fristelsene gjennomborer deg med savn, en smule depresjon og en følelse av å ha mistet frihet. Du føler at du ikke “får lov”. Noen har fratatt deg frihet og glede. Hadde det ikke vært bedre om du kunne slappe helt av og i stedet selv velge (med stor grad av frivillighet) å frastå fristelsene og heller finne et sunnere alternativ?

Å redusere hungeren og tiden du bruker på å tenke på mat, vil gjøre livet enklere og du kan konsentrere deg om andre viktige ting i livet. En ting som kan hjelpe deg med å redusere matmanien din, er å velge riktig mat!

Spis regelmessige måltider og mellommåltider.

Hungeren kommer vanligvis når du er sulten, så ved å holde magen forholdsvis mett vil du kunne bidra til å holde sulten og blodsukkeret i sjakk. Det er viktig å spise regelmessige måltider. For å klare det, må du være beredt. Ha med deg sunne og næringsrike mellommåltider i veska, kofferten, skrivebordsskuffen eller i bilen. Når du kjenner at du blir sulten eller bare ikke klarer å slutte å tenke på mat, så har du hvertfall et sunt alternativ til disposisjon.

Velge mat med lav glykemisk indeks

Mat med høy GI får blodsukkeret til å stige raskt og fører til at så fort det høye blodsukkeret faller ned igjen, så blir du sulten…igjen!

  • Høy GI mat gir en rask stigning i blodsukkeret (GI 70 eller høyere). Noen eksempler er corn flakes, riskaker, bagel, baguette, bran flakes, hvitt brød, flatbrød, bakte poteter, kokte poteter, potetmos, puffet hvete, hurtigris, jasminris, scones, smultring, vafler, vannmelon, weetabix og tørkede dadler.
  • Medium GI som gir en medium stigning i blodsukkeret (GI fra 55 til 69). Noen eksempler er polert ris, rosiner, ryvita knekkebrød, søtpoteter, tacoskjell, rødbeter, ananas, aprikoser, 100% rugbrød, speltbrød, havregrøt, couscous, hermetisk fersken, kokte gulrøtter, risnudler og pitabrød.
  • Lav GI mat som gir en langsommere stigning i blodsukkeret (GI 54 eller lavere). Noen eksempler er fruktose, grapefrukt, pupernickel, bønner, cashewnøtter, peanøtter rå gulrot, kirsebær, pærer, linser, melk, pærer, plommer, helkornsspagetti, svisker, yoghurt, kikerter og lett iskrem.

Kjenn din trigger

Alle har ulike triggere som bringer mat til tankene. Enten er det å gå forbi smultringer på kjøpesenter, være på kino hvor du får lyst på popcorn eller kanskje når du er på besøk hos besteforeldrene dine, hvor yndlingskaken din blir servert med masse kjærlighet.

Uansett hvilke situasjoner det er snakk om, så er det viktig å gjenkjenne situasjonene og huske det som utløser det at du tenker på mat. Hvis du kjenner triggeren, så kan du være beredt. I situasjoner som får deg til å tenke på mat, må du være føre var. Skal du på besøk hvor det serveres kake, så bak en sunn lav-GI kake som du kan ta med deg. Når du er i butikken, så gå ikke ned godteri-midtgangen på supermarkedet (hvis du kan unngå det). Må du gå forbi, så la øynene fokusere på noe helt annet i butikken eller fortell deg selv hvor mye sukker og fett det er i det du ser. Jo mer tid du vier til fristelsene, desto større er sjansen for at du overgir deg. Vis deg selv og kroppen din tydelig at du har satt en grense!

Når du har taklet trigger-situasjonene lenge nok, vil de gode resultatene begynne å komme. Det er da viktig å fortsette med å  bygge en solid tankegang, som vil hindre at du faller for fristelsene når de dukker uventet opp. Mennesker er vanedyr og når du har levd med dine nye vaner lenge nok, vil fristelsene gi seg.

Det er ikke dommedag om du skulle bryte en kostholdsregel, så lenge du ikke går over bord. Tillat deg selv å ta en bit av favorittmaten du elsker, hvis du føler at det ikke skader fremgangen din.

Vær smart og tenk riktig!

Det er viktig at du kontrollerer porsjonene og er smart. Tenk nøye over hvor ofte du spiser dårligere mat. Skriv det gjerne ned. De aller fleste spiser mye mer enn de tror. Hvis du er ute og spiser pizza, så hold deg til ett stykke i stedet for å spise den mengden du er vant til. Dette setter deg virkelig på prøve hvis du er vant til å bøtte innpå. Det beste vil uansett være å ikke gå på pizza-restaurant med mindre du føler deg klar og sterk nok til å gjennomføre besøket uten å falle for fristelsen til å spise mer enn dette ene stykket. Det er fint å øve seg på at vennene velger pizza, mens du selv bestiller deg en salat. Prøv å unngå tåpelige diskusjoner som vennene dine setter i gang, fordi de reagerer på dine mat-valg. Forklar så kort som mulig og prøv å snakke om noe annet enn hva du spiser og hvorfor. Du har blitt med på restaurant for å være sammen med vennene dine og for å kose deg — ikke for å spise usunn mat og ekstra kalorier!

Se minst mulig på maten til de andre og konsentrer deg så mye du klarer om menneskene og samtalene som foregår rundt bordet. Drikk mye vann eller light-brus og si til deg selv at det å avstå er noe du fortjener. Du har et ønske om å komme i bedre form og dette er alt som må til! Hvis du likevel velger å glane på maten til de andre, så minn deg selv på hvor mye fett og karbohydrater de stapper ukritisk i seg og forestill deg samtidig hvordan det overflødige fettet legger seg på kroppen dems. Tenk på hvor unødige disse kaloriene er. Da glemmer du fort det delikate ved matopplevelsen.

Les også: Fantaser om maten – gå ned i vekt!

Visualisering

Det hjelper å tenke på hvordan det usunne fettet og det hvite brødet blir tatt imot av kroppen. Se for deg hva som skjer inne i kroppen på vennene dine. Det kommer mye overflødig energi som kroppen ikke trenger. Kroppen tar det den trenger og resten av “søppelet” må transporteres vekk. Visualiser hvordan de ekstra kaloriene de spiser sakte men sikkert trekker seg inn i cellene og omdanner seg til et fettlag på kroppen. Ikke veldig delikat!

Deretter tenker du på den sunne maten du valgte. Hvordan kroppen gledelig tar i mot den sunne næringen, vitaminene og mineralene og bruker energien til å dekke kroppens behov, mens den slipper arbeidet med å transportere søppel til cellene og lagre det til et fettlag. Da kan jeg love deg at du sitter på pizza-restaurant med riktig så god samvittighet og mye glede over at du ikke er ukritisk. Du velger det beste for deg og din helse og kan kose deg med sunnere mat med et stort smil.

Stol på dine gode valg!

Jo mindre du synes synd på deg selv for å ikke unne deg søppelmat — desto mindre vil du tenke på de dårlige alternativene. Og velg heller to tallerkener med sunn mat, enn en liten smultring overtrukket med sjokolade. Stol på dine gode valg — på sikt vil du vinne på det!

Lykke til!

Kilde: Livestrong.com

Leave a Comment