Posted on: 27. november 2013 Posted by: Bodymag Comments: 0
Kim Bonsaksen

Kim Bonsaksen er 21 år og kommer fra Narvik. Han veide 112,5 kilo og ville ikke innse hvor ille han egentlig hadde det med seg selv. Så kom han til et punkt hvor han turte å se seg selv i speilet og ta innover seg hvor heslig han følte seg. Nå veier han 80.7 kilo og er lykkeligere enn noen gang!

Kim Bonsaksen

Du har fått svært mye oppmerksomhet på Facebook etter at du postet din store forvandling. Du endret livsstilen din totalt. Kan du fortelle litt om grunnen til at du tok en slik u-sving i livet ditt?

Jeg var veldig deprimert og kom til et punkt hvor det gikk opp for meg at jeg bare satt å råtnet vekk. Det var som om noen satt et
filter foran øynene mine og lot meg se hvordan situasjonen min egentlig så ut. Det jeg så fikk meg nesten til å spy. I uken som fulgte ble jeg bare mer og mer oppmerksom på hvor heslig usunt jeg levde livet mitt og at ingenting ble oppnådd. Livet mitt dreide seg bare om å eksistere uten mål og mening. Jeg klarte ikke fortsette. Jeg var nødt til å endre på alt og det måtte skje nå. Det gikk ikke an å få noen livsglede med å leve slik!

Trenger du å endre livsstil? Besøk Gymgrossisten i Parkveien. De kan anbefale gode kosttilskudd som hjelper deg mot ditt mål!

Hva tror du er hovedårsaken til at folk er overvektige?

-Det er nok litt forskjellig for alle, men for min egen del var grunnen at jeg satt alt for mye i ro, mens jeg spilte spill på pc’n og ble lat og passiv. I tillegg til dette så besto “dietten” min stort sett av brus, sjokolade, smågodt, potetgull og diverse junkfood. Da jeg la merke til at jeg begynte å gå opp i vekt så rasjonaliserte jeg det bort med å tenke “andre gjør det, da kan jeg og.” eller “det er virkelig ikke så ille”. Pluss det at jeg ikke beveget meg en meter mer enn hva jeg måtte, så da har man oppskriften på katastrofe.>>

Kim Bonsaksen

Hva tror du er grunnen til at folk sliter med å ta en slik helomvending som du gjorde?

– Jeg tror det er mange grunner! Det er ganske vanskelig å ta tak i seg selv, for deretter plutselig snu alt på hodet, både fysisk og mentalt. For mange er det å holde et kosthold eller følge et treningsprogram helt nytt og ukjent, og det kan virke ekstremt overveldende. Jeg kan lett forstå at noen rett og slett ikke vet hvor de skal begynne og setter seg fast før de har begynt. I tillegg så er det litt av en annerkjennelse å måtte innrømme for seg selv, at man har et problem. Hvis man har blitt mobbet og plaget på grunn av vekta si, så føler en at hvis man gjør noe med vekten, så har mobberne hatt “rett hele tiden” og man føler at har man tapt. Det er selvfølgelig ikke tilfellet, men det er vanskelig å se dette selv på grunn av følelsene.

Kan du fortelle litt om hvordan du gikk frem da du endret kostholdet og hvordan du motiverte deg selv til å bevege deg mer?

Det første jeg gjorde var å lage en ærlig liste over alle usunne ting jeg fikk i meg til vanlig. Deretter byttet jeg ut disse matvarene med andre ting som var et bedre alternativ. Et eksempel vil være å bytte ut brus med appelsinjuice, eller enda bedre -vann. Tankegangen var at om jeg byttet ut en kjempe dårlig matvare med noe som ikke var fullt så dårlig, så ville jeg tjene på det i lengden. Slik fortsatte jeg til jeg sto igjen med bare sunne alternativer. Viljen til å bevege seg startet samtidig. Jeg hentet ned en stasjonær sykkel fra loftet og begynte å spinne på den hver dag, mens jeg så på tv-serier på pc’n, slik at  jeg “glemte” at jeg faktisk trente. Første uken med diett og trening var et helvete, helt til jeg så hvor mye jeg gikk ned i vekt på bare en uke (rundt 2 kg!). Da var jeg helt i himmelen og var bestemt på at dette var noe jeg skulle klare! Etter det så ble det en avhengihetsskapende lek og etterhvert en hobby og til slutt ble det en ny livsstil. Tanken om å forbedre seg og følelsen av å mestre det, er det som fortsatt holder meg gående.

Kjøp kreatin og pre-workout på nett nå. Kostimport.no har det som trengs for å få bedre resultater av treningen!
Hvordan har livet rundt deg forandret seg etter at du gjorde denne forvandlingen?

ALT er bedre. Til og med aspekter av livet mitt som ikke dreier seg om fitness i det hele tatt, har forbedret seg. Det er fordi denne ene forandringen har løftet humøret mitt så mye at det skinner over på alt jeg gjør! Jeg er stort sett glad hele tiden, jeg trives og oppsøker kontakt med folk jeg vil bli kjent med, jeg er ikke sjenert lenger og jeg får ofte komplimenter fra folk jeg ikke vet hvem er en gang. Det er kjempe smigrende og setter meg i et så godt humør hver gang. Så har man det som er mer innlysende da; fysikken. For første gang i livet mitt kan jeg nå gå opp en trapp uten å hvese og pese etter luft. Jeg kan faktisk jogge i et moderat tempo i 40 minutter uten å stoppe, noe som er helt nytt for meg! Ord kan ikke forklare hvor mye bedre livet er nå i forhold til hvordan det var før.

Hva gjør en sunn kropp med selvfølelsen og selvtilliten din?

En sunn kropp har så utrolig mye å si, spesielt hvis man sliter mye med depresjoner, så vil jeg tørre å påstå at fysisk trening er den beste kuren for det. Noe av det beste man får, er den vissheten om at dette er noe du har klart selv. Alt arbeidet, innsatsen og tiden som blir investert i å oppnå dette er noe bare du selv har gjort. Ingen kan ta det fra deg. Med dette så får du en helt fantastisk følelse av selvsikkerhet. Det er umulig å ikke få det! Dette er fortsatt “nytt” for meg, og jeg synes det er veldig spennende.>>>

Kim Bonsaksen

Hva gjør en USUNN kropp med selvfølelsen og selvtilliten?

Det er jo folk som trives veldig godt med en usunn livsstil, men slik jeg opplevde det, var det et helvete. Da jeg så meg selv i speilet, så jeg en trist fyr med pizzadeig hengende fra brystkassa og ned til midja. Det var en tankegang jeg hang meg fast i. Uansett hva jeg gjorde så var det ikke bra nok, fordi jeg så på tryne ut. Hvis jeg skrev en skoleoppgave regnet jeg med å få dårligere karakter på grunn av utseendet mitt. Det høres helt vanvittig ut, jeg vet, men det er hvor dypt og sørgelig det satt seg hos meg. Forestill deg da hvordan det var å skulle bli kjent med nye folk! Jeg følte jeg ble dømt uansett hvor jeg var og hva jeg gjorde. Det virket som at alle rundt meg visste at dette var en kar som hadde mistet kontrollen helt. For meg så knuste det meg innvendig og det dro ut styrke fra meg dag etter dag. Det er nok det mest presise jeg kan svare.

Trenger du nytt treningstøy? Finn de kuleste klærne på FIXGEAR.no!

Hvordan trener du og spiser du i dag?

Jeg føler at jeg alltid kan lære mer, så alt av kosthold og trening ser jeg på som små eksperimenter, for å finne ut hva som fungerer bra og hva som kan byttes ut med noe bedre. For øyeblikket tester jeg ut min egen varriant av et nytt treningsprogram laget av Vince Delmonte. Dette programmet heter 8-8-16 Hyper-Growth og går ut på å angripe forskjellige muskelgrupper etter tur. Her gjør du hovedsakelig 3 forskjellige øvelser til hver muskelgruppe, hvor du gjør øvelsene med 8, 8 og til slutt 16 reps. Settene du tar vil øke uke etter uke. Kostholdet mitt består veldig mye av kjøtt. Jeg er spesielt glad i kylling, rødt kjøtt og fisk. Jeg er også en superfan av havregryn til frokost og må nevne at jeg er også ganske nøye på kaloriinntaket mitt.

Hvilke tips ville du gitt til en person som sliter med å endre kropp og livsstil?

De første tipset jeg vil gi er å innrømme til deg selv at du har et problem. Bare da kan du ta steget videre til å gjøre noe med det. Det å bytte ut matvarer med “bedre” alternativer er også noe jeg anbefaler. Bare det å gjøre noe, vil alltid være bedre enn å ikke gjøre noen ting. Hvis du kun har tid/motivasjon til å gå rundt i nabolaget i 10 minutter per dag, så gjør det! Lag en liste over hvorfor du vil endre livsstilen din og hvilke mål du ønsker å oppnå. Heng listen opp på kjøleskapet, slik at den er det
første du ser hver gang du skal lage mat. Vær realistisk! Det å komme seg i form og  gå ned i vekt tar tid, men du vil se synlige resultater etter bare to uker med god innsats.
Og det er derfor du burde:

  • Ta ukentlige bilder av deg selv hvor du dokumenterer fremgangen din. Det er litt kleint og flaut i starten, men det er sykt morsomt å se hvor langt man har kommet seg siden da man startet. Trust me!
  • Start gjerne med en venn eller flere, men ikke gjør deg avhengig av at de må være med, for at du skal få noe gjort!
  • Gjør litt research. Det er bare å søke “How to get in shape” på YouTube eller så kan Google gi deg mange gode alternativer. Dette gjelder også hvis du er usikker på hvilke øvelser du burde gjøre.

Mange finner ofte unnskyldninger for å ikke trene og spise sunt. Kan du huske hva du selv tenkte om dette før du tok tak i deg selv og gjorde en forandring?

Det jeg brukte er noe som kalles for “fat logic”. Som forklart litt ovenfor så er dette når du rasjonaliserer de dårlige matvanene du har for å få dem til å se uskyldige og harmløse ut. Når jeg for eksempel så tynne venner drikke brus, så tenkte jeg at “da kan jo jeg også gjøre det”. Jeg lot også være å tenke på alle helseproblemene som begynte å komme frem ettersom tiden gikk. Hvis jeg ble plaget av dem så latet jeg som om de ikke fantes. Det ville jo vært urettferdig hvis det skulle ha en negativ effekt på meg, men ikke på andre, right? Jeg overbeviste meg om at idrettsfolk var idioter, fordi vi dør jo alle sammen til syvende og sist uansett, så hva
er vitsen? Så har vi de største og vanligste jeg brukte; “Jeg trives med meg selv uansett hvordan jeg ser ut  og jeg går faktisk ikke mer opp i vekt nå, uansett hvor mye junk jeg spiser”. Saken er at denne logikken passet meg utmerket da, fordi jeg ikke ville innse hvor ille ute jeg egentlig var, selv om sannheten “hang” rett unner nesa på meg.>>>

Kim Bonsaksen

Hvor viktig er det å ha folk rundt seg som støtter deg? Hvilke mennesker og kommentarer skal man la være å høre på?

Hvis man står opp for det man tror på, så vil du alltid ha noen som støtter deg og andre som går deg imot. Det gjelder uansett hva mann gjør. Trening også. Det er kjempefint å ha noen som støtter deg. Det vil garantert hjelpe å finne motivasjonen til å fortsette hvis du er nede en dag. Negative personer som prøver å hindre deg fra å oppnå målet ditt er det bare å ignorere. De fortjener ærlig talt ikke tiden din. Dette er din kamp og din avgjørelse. Ikke tillat noen å kaste svartmaling på regnbuen din.

Hva tenker du om fremtiden? Hvordan skal du holde kroppen vedlike og er det noe du fortsatt ønsker å forbedre eller vil jobbe mer med?

Det vil alltid være noe å forbedre og jobbe videre med. Det er det som er så herlig. Man vil alltid kunne se noe man kan forbedre, så for meg så skaper det bare mer motivasjon! Fremtiden min ser lysere ut enn hva den har gjort på lenge og etter nyttår blir det nok en liten bulkeperiode for å få litt mer muskler før bikinisesongen. Dette er bare mitt første år innenfor fitness og det har vært helt supert. Jeg har lært så mye nyttig og jeg har møtt så mange greie og trivelige folk på Lille Modus i Narvik, hvor jeg trener daglig. I tillegg så har jeg blitt min egen bestevenn og vet nå akkurat hvor grensene mine ligger.

Vi i Bodymag håper dere deler denne artikkelen, slik at de som sliter med selvtillit og vekt kan lese historien til Kim. En sunn livsstil kan forandre et helt liv! Vi vil også takke Kim for at han ville fortelle sin fantastiske og inspirerende historie. Lykke til videre!

Kim Bonsaksen

Leave a Comment