Posted on: 4. mai 2013 Posted by: Bodymag Comments: 0
Christian Egner BODYMAG.no

I går etter premieutdelingen snakket vi med verdensstjernen Toney Freeman, overall-vinner Janne Moland og Christian Egner som fikk 2. plass i Athtletic Fitness.

Av: Marika Lejon

Toney Freeman bodymag.no

Linker til EM-saker

Under kveldsmaten på hotellet slo vi av en prat med Bodybuilder-stjernen Toney Freeman. Toney er så diger at ikke bare Bodymag, men også de gamle damene i restauranten måtte snu seg. De fikk hakeslepp og ekstra store øyne da han gled forbi dem.

Når skal du på scenen? 

Jeg skal på scenen i morgen (lørdag). I Santa Susanna i år kjører de amatør-konkurransene på dagen og proff-konkurransene på kvelden.

Så du spiser ikke mat her på hotellet nå fordi du allerede har vært på scenen i dag altså? Det er jo masse kaker, is og pizza her!

-Nei, jeg har med egen mat, så jeg har ikke spist noe av maten her. Det er i morgen jeg har show, så jeg spiser ordentlig.

Folk begynte å flokke seg rundt Toney, da de så at vi tok bilder, så jeg lot han få stikke av. Han sa at vi sees, og det gleder vi oss til. Vi satser på et intervju med han igjen, når vi reiser til USA til høsten!

Etter maten satt jeg meg ned med Christian Egner og Janne Moland. Christian fikk 2. plass og Janne tok overall. Begge i Athletic Fitness. 

Christian Egner BODYMAG.no

Egner, hvordan er egentlig reglene? Du fikk ikke godkjent alle dips og chins. Hva var grunnen?

Det er lov å ta tre sekunder pause i chins. Det kan du ta kun en gang. Jeg tok sammenlagt for mye pause og da trekker de deg ned. I dips tok jeg 50, men fikk 45 godkjente. Øvelsene teller 50%, slik jeg har skjønt det. Jeg er veldig usikker på alt. Hele stevnet har vært preget av mye usikkerhet. Det har aldri vært så mye usikkerhet før. Verken de fra Norge, Sverige eller de andre landene visste hva som egentlig skjedde. Vi visste ikke om det ble roing eller om det ville bli noe overall. I går var det bare to minutter ut på scenen på symmetri, uten sammenligninger.

Det er kun en norsk dommer, men tre svenske og en prøvedommer fra Sverige. Tror du det kan ha noe å si for godkjenningen av øvelsene?

Nei. Det skal jo ikke ha noe å si. Robert Berg fra Sverige fikk 33 chins og 49 godkjente dips. Vi hadde like mange dips (50 stk), men han fikk godkjent fire mer enn meg. Om symmetrien telte mindre, det vet vi ikke helt. Det var veldig mye usikkerhet rundt hvor mye styrkemomentene telte i forhold til symmetrien.

Men hvorfor var det ikke roing?

De kjørte inn romaskinene i går, men det ble ikke noe av roinga. De ble kjørt ut igjen og jeg vet ikke hvorfor.

De var kanskje ikke helt i orden da?

Nei, jeg vet ikke. Vi fikk noen signaler på at det kanskje ikke ville bli noe roing. De var veldig frem og tilbake. Jeg må si at det er ikke er noe særlig motiverende når det blir nedprioritert slik som jeg føler her nå. Jeg gidder ikke motivere meg til VM, hvis det skal være på denne måten. Da venter jeg heller til EM i Norge. Vi har fått beskjed om at Norge skal ta over nå, så da blir det EM på hjemmebane neste år. Da blir det klarhet i reglene. EM i Zagreb i fjor var suverent.

Du vant VM i Zagreb i fjor, men du er ikke fornøyd i dag da?

Jeg føler ikke at vi kom kom hit for å gjøre det vi skulle gjøre. Jeg fikk kun vist meg på scenen i to minutter og jeg er ikke fornøyd med styrkerundene. Jeg er ikke fornøyd med hvordan ting har vært her nede. Å bli slått av Robert derimot, er ikke noe flaut. Han er kjempeflink og en veldig bra atlet. Han kommer til å gjøre det bra framover. Sånn i forhold til hvordan ting har blitt organisert her, så synes jeg det er veldig tilfeldig med plasseringene.

Men du driver også med kampsport?

Ja, jeg har drevet med kampsport hele livet. Jeg driver også kampsportsenter nede i byen, men jeg har ikke konkurrert i det, siden 1995. Jeg har konkurrert mye i roing, så det var nedtur når de tok bort roinga nå. Det er det eneste sikre kortet jeg har, fordi der er det bare 1000m og da kan de ikke trekke noe ned på deg der. Det eneste som er sikkert i forhold til dømming er roinga.

Du ble Norgesmester innedørs på firemannslag i roing?

Ja, jeg har vært med på NM i roing siden 1995. Jeg har hvertfall 10 gull i NM i roing og vunnet i alt fra 1000 meter, 500m og lag 4X500m. Jeg har vært med i Nordisk og litt sånn forskjellig og har derfor rodd en god del.

Hva er din personlige rekord på 1000m innendørs?

Det var i 2002. Jeg mener det var 2,48 min. Jeg har en fordel i roingen og klarer å holde farten ganske lenge. Jeg har et sterkt kort der, som jeg mistet nå under dette EM. Det som er moro med Athletic Fitness er jo at du må ha kondisjon, styrke, bygge muskulatur og være litt definert. Da må man trene litt smart. Det er en helhet i det, som jeg synes har vært veldig ålreit. Når man tar bort kondisjonselementer, så blir litt av sporten ødelagt synes jeg. Det bør være en helhet. Man kan være stor og sterk, men kondisjonen bør også telle. Det er det som er bra med Athletic.

Janne Moland sitter ved sin kjæreste Hassan Al-gazzi. Hun ser fantastisk ut i kjole og høye sko. Janne og Christian Egner feiret sine medaljer med en tur på et gym, for å trene like etter premie-utdelingen. 

Janne Moland BODYMAG.no

Hvordan har dagene vært for deg? Har det vært mye stress og kaos for deg også?

Ja, det har vært mye frem og tilbake med hele arrangementet. Slik som tidspunkter og når vi skulle på scenen. Det har gjeldt å følge godt med. De norske og svenske lagene har klart fint å følge med, men ikke de andre lagene. Det har blitt masse utsettelser, fordi teamledere i andre taem ikke har klart å følge med.

Men du var veldig rolig på scenen. Du så ikke veldig stressa ut.

Nei, når jeg først kommer på scenen, så er jeg veldig rolig. Hvis du hadde sett hvordan jeg travet frem og tilbake backstage, så hadde du nok sett en annen Janne.

Du har sagt i et tidligere intervju at du blant annet gjorde dette comebacket (med opphold på 10 år), fordi det har blitt innført EM og VM i Athletic Fitness. Hvordan var det å vinne denne overallen nå? 

Jeg har aldri vært med i en Athletic Fitness konkurranse internasjonalt. Jeg har bare konkurrert i Norge, så jeg kom jo til EM nå med senkede forventninger. Jeg tenkte at jeg ikke kunne skru forventningene til meg selv for høyt. Det er tross alt et Europa Mesterskap. Når det gikk som det gikk, så spratt tårene ut og jeg var overlykkelig. Det var egentlig ganske sykt. Man går med et indre håp om gull. Jeg ville gjøre det best mulig og best mulig er selvfølgelig gull. Jeg hadde ikke forventet det, men håpet var der, selvfølgelig.

Visste du noe om de andre konkurrentene på forhånd?

Nei, jeg visste bare om Aslaug Lia Pettersen, som fikk sølvet. Hun har jeg konkurrert mot tre ganger, så dette var nå fjerde gangen. Likevel er det ingen selvfølge å slå Aslaug, for hun er en kjempetøff konkurrent. Hun er helt rå på roinga og hun er gørrsterk. Med den bedømmingen som var på styrkeøvelsene i går, så var det veldig tilfeldig hva som ble godkjent og ikke godkjent i mine øyne, så man kunne aldri vite. Håpet var jo selvfølgelig å kunne slå Aslaug. Vi er konkurrenter, selv om vi er gode venner.

Drar du hjem til Norge nå som EM er ferdig for Athletic Fitness?

Nei, jeg reiser hjem med teamet på mandag. I morgen skal jeg opp tidlig og jobbe backstage med Bikini-jentene og Bodyfitness-jentene. Nå vil jeg hjelpe teamet og stille opp. Det skal både meg og Hassan gjøre.

Er det noe du har på hjertet før vi avslutter?

Jeg vil gjerne benytte andledningen til å takke Hassan. Uten han backstage, så tror jeg kanskje ikke det hadde gått som det gikk. Så vil jeg takke Monica. Hun er den beste delegaten “ever”, med sitt strålende smil. Hun sprer så mye glede uansett hvor hun er. Så vil jeg takke coachen Glenn Eivindsen. Alle disse tre må takkes for veldig bra backing både før, etter og under konkurranse.

Hvordan kan man støtte en atlet. Hva slags støtte trenger du?

På hjemmebane, så betyr jo Hassan mest. Han stiller opp fra dagen starter til jeg legger meg om kvelden. Han er der når jeg står opp midt på natten med mareritt eller om jeg er lei meg og griner. Dette er noe man opplever, fordi man er sulten på diett og blodsukkeret går opp og ned. Når det er mye bråk rundt seg, da er det utrolig viktig å ha kjæresten sin som backer deg opp og støtter deg.

Så det psykiske planet er svært viktig?

Ja, men han hjelper meg også på trening. Han vet hvor langt han kan pushe meg og pusher meg aldri over grensa heller. Han klarer å både roe meg ned og pushe meg, for at jeg skal klare å gjøre det jeg trenger for å nå mine mål. Det er Alfa Omega for meg. Jeg skjønner ikke de som klarer det alene.

Hassan sitter stolt ved siden av Janne.

Er du stolt av henne?

Ja, så klart jeg er stolt av henne. Veldig! Hun har vært veldig flink. Hun holder ut, og det å gjøre konkurransene så bra er helt utrolig.

Vi kommer tilbake med alt som skjer videre i EM. Bikini-jentene og Bodyitness-jentene går på scenen lørdag (i dag). Stay tuned!

Se bilder og les om EM fredag her!

Leave a Comment