Posted on: 13. oktober 2015 Posted by: Bodymag Comments: 2

Powerlifting er det som på norsk kalles styrkeløft. Styrkeløft er en idrett hvor det gjelder å være sterk i knebøy, benkpress og markløft. Her kan du lese mer om powerlifting og laste ned treningsprogram spesielt utviklet for styrkeløftere! Programmene er utviklet av Norges Styrkeløftforbund.

ns 1968
Markløft. Denne øvelsen brukes i mange grener innen kraftsport. I styrkeløft er markløft en av øvelsene.

NB: Bildene er ikke hentet fra styrkeløftkonkurranser! Bildene her viser kun hvilke øvelser som brukes i styrkeløft.

Øvelsene i styrkeløft skal utføres i gitt rekkefølge hvor man har tre forsøk i hver øvelse. Juryen består av tre dommere der minst to må dømme godkjent for at et løft skal bli gyldig. Den som løfter høyeste vekt innenfor hver vektklasse vinner. Hvis flere får samme totalsum er det den med lavest kroppsvekt som vinner.

ÅRSKLASSER I STYRKELØFT

 • Ungdom 14-18
 • Junior 19-23
 • Åpen
 • Yngre Veteran 40-49
 • Eldre Veteran 50-59
 • Super Veteran 60-69
 • Super Veteran +70

 

VEKTKLASSER – KG – STYRKELØFT

*Herrer
(52 for ungdom og junior), 59, 66, 74, 83, 93, 105, 120, +120.
*Damer
(43 for ungdom og junior), 47, 52, 57, 63, 72, 84, +84.

 

ØVELSENE I STYRKELØFT

Benkpress

I benkpress ligger man på en benk og holder stangen med strake hender. Etter signal fra dommeren senker man stangen til brystet, hvor man gjør et markert stopp. Når dommeren gir signal presses stangen tilbake til utgangsposisjonen med strake hender. Dommeren signaliserer også når stangen settes tilbake på stativet. Her brukes ofte belte, håndleddsbind og benkpresskjorte som bidrar til å forebygge skade. Det er tillatt å buke benkpresskjorte, håndleddsbind og belte.

Her ser du en av verdens sterkeste menn varme opp med benkpress. Bodymag hadde intervju med Hafþór Júlíus Björnsson på det verdenskjente lille Jakaból på Island.  

Hafþór Júlíus Björnsson, Jakaból

Markløft
Her ligger stangen på bakken. Man kan selv velge grep. Stangen løftes med begge hender til man står med strake bein og strak overkropp. Skuldrene skal være trukket tilbake. Etter signal fra dommeren settes stangen kontrollert tilbake på bakken. I markløft brukes ofte belte og markløftdrakt. Tillatt utstyr er markløftdrakt, belte, turnsokker/sportssko og markløftstrømper.

Dette bilde er av Marius Halvorsen som tar markløft. 

Les om da Marius tok gull i VM

Marius Halvorsen

Knebøy
I knebøy har man stangen på ryggen. Etter signal fra dommeren bøyes knærne helt til øverste kant av låret (hofteleddet) er rett under knehøyde. Deretter skal man komme seg opp fra denne posisjonen og tilbake til utgangsposisjonen. Stangen settes så på plass etter signal fra dommeren.
Det brukes ofte belte, knebind og knebøydrakt. Det er tillatt å bruke knebøydrakt, knebind, belte og håndleddsbind.

Her ser du Tim Enersen ta knebøy. Bildet er hentet fra video-reportasjen vi gjorde med han før han deltok i Verdens Sterkeste i fjor.  

Skjermbilde 2014-10-13 kl. 11.26.26

UTSTYRSFRI LØFTING
Det er også mulig å løfte uten utstyr. Norges Styrkeløftforbund begynte å registrere norske rekorder i utstyrsfri løfting fra 1.1.2014. Tillatt utstyr i utstyrsfri løfting er da begrenset til en obligatorisk løftesinglet samt belte, knevarmere, håndleddsbind og løftesko.

TRENINGSPROGRAM FOR STYRKELØFTERE

Hvis styrkeløft høres ut som noe du kunne tenke deg å prøve, så finner du treningsprogram du kan laste ned her. Disse er satt opp av Norges Styrkeløftforbund!

Les mer om Norges Styrkeløftforbund på http://styrkeloft.no

Styrkeløft

Kilde: styrkeloft.no

2 People reacted on this

 1. Hei. Det er kult å drive med Powerlifting… Men jeg lurer på hvor jeg får tak i den kule buksen på det første bildet? Den er kjempe fin. 🙂

  Takk på forhånd.

  1. Hei Julie
   Tightsen finner du på brazfit.no
   Bruk kode linda15 i utsjekk så får du 15% rsbatt på kjøpet ditt

Leave a Comment