Posted on: 6. februar 2016 Posted by: Bodymag Comments: 0

Verden er sannelig et farlig sted. Ikke bare bør du spise økologisk og sunt for å unngå sykdom, men nå bør du også kaste all plast som er mer enn fire år gammelt. Verden har nok vært mye farligere, men vi har mer kunnskap enn før!

plast

Det siste som det har vært mye prat om de siste ukene er plast. Plast inneholder nemlig stoffer som kan påvirke våre hormonsystemer. Spesielt farlig er plast i den tiden når våre organer og hormonsystemer er under utvikling. Det er da vi er spesielt sårbare overfor giftige kjemikalier.

Anbefalingene som gis for å unngå å bli påvirket av plastens farlige virkninger er følgende:

 1. Kast alle plastleker som er mer enn fire år gammelt
 2. Kjøp miljømerket til barna (leker, klær, møbler, mat, hygieneprodukter)
 3. Luft i rom der barn oppholder seg. Fjern støv, det tiltrekker seg lettere stoffer.

For deg som trener er det lurt å gå gjennom matbokser og protein-shakere i plast. Velg heller glass!

Forbrukerne er i følge Forbrukerrådet for dårlig beskyttet. I Sverige og Danmark har man i mange år hatt en handlingsplan for en giftfri hverdag og vi trenger noe tilsvarende i Norge. Mange er ikke klar over risikoen med plast. I medier og blant forskere rapporteres det om fenomener relatert til kjemikalier, hvor kjertelsystemet vårt lager alvorlig trøbbel. Kjertelsystemet vårt står det mer om lengre nede i artikkelen. Parabener er et stoff som har den egenskapen at den etterligner østrogen, derfor er parabener tatt bort av mange produsenter. Bisfenol A er et annet kjemikalie med lignende effekt som kan føre til kreft.

Liste over fenomener som registreres

 • Sædkvalitet hos menn verden over har falt til 50% av hva den var for 50 år siden.
 • Forekomsten av testikkelkreft er tredoblet i enkelte land i de siste 50 årene, og prostatakreft har doblet
 • Endometriose (vekst utenfor livmoren av celler som normalt er i livmoren) som tidligere var en sjelden tilstand rammer nå 5 millioner amerikanske kvinner
 • I 1960 var en kvinnes sjanse for å utvikle brystkreft i løpet av livet var 1 av 20. I dag sjansene er 1 av ni.
 • Hunner fra fuglearten terner deler reir i nærheten av et PCB-forurenset område i Massachusetts, en unaturlig hun-hun sammenkobling.
 • Han-alligatorer i Florida i vann forurenset av plantevernmidler vokser opp med peniser som er så små at de er seksuelt udugelige.

Hva er kjertelsystemet egentlig? De endokrine kjertler er kroppens hormonproduserende kjertler, og eksempler på slike kjertler er skjoldbrusk-kjertelen og bukspytt-kjertelen. Når stoffene i plast forstyrrer disse kjertlene, kan det få alvorlige konsekvenser.

Østrogenproblemet

Kjemikalier blir dumpet i miljøet og kan forstyrrer hormoner i kroppen din. Østrogen og kjemiske agenter som etterligner hormoner, ser ut til å være mer problematisk enn man har trodd. Østrogen er et hormon som produseres i størst grad av kvinner, men også menn produserer østrogen i små mengder. I fosteret hos både mennesker og dyr må vi ha et spesifikt forhold mellom østrogen og androgener (mannlige hormoner) for at riktig seksuell differensiering skal skje. Hvis hormonbalansen blir forstyrret kan avkommet bli feil utviklet. Det kan allerede i denne fasen legges grunnlag for redusert sædkvalitet eller fremtidig kreft.

Kjemikalier som etterligner østrogen virker inne i cellene ved å komme seg inn i “østrogenreseptorer” (proteiner). De fester seg til DNAet ditt og frigjør RNA som deretter fører til en lang rekke forandringer i celler, vev og organer.

Østrogenetterlignere som bisfenol A

Eksempler på østrogen-etterlignere er:

 • DDT og DDE
 • kepone
 • dieldrin
 • dicofol
 • metoksyklor
 • PCB

bisfenol-A (byggesteinen av polykarbonat-plast) som brukes i en rekke vanlige vaskemidler, badeprodukter, smøremidler og spermicider.

Det er bare å ta en skikkelig runde hjemme. Kast all plast og plastemballasje. Kjøpe svanemerkede produkter og sjekk innholdet på produkter du bruker spesielt på huden. Lykke til!

Kilde: aftenposten.no og nyttnorge.com

Ta kontroll over karbohydratene i maten, som du spiser, med Phase 2 To Go. Effekten av Phase 2 To Go virker umiddelbart ved inntak. Ruis Phase 2 To Go blokkerer opptil 70% av karbohydratene i mat, som ris, poteter, pasta og bakervarer.
Ta kontroll over karbohydratene i maten, som du spiser, med Phase 2 To Go. Effekten av Phase 2 To Go virker umiddelbart ved inntak. Ruis Phase 2 To Go blokkerer opptil 70% av karbohydratene i mat, som ris, poteter, pasta og bakervarer.

Leave a Comment