Posted on: 23. april 2013 Posted by: Bodymag Comments: 0
Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

Kikki Berli-Johnsen er 44 år ung og er gift med sin verdens beste Egil. Hun er mamma til to og bonusmamma til tre. Kikki skal nå konkurrere i Finland og er nok en av de få kvinnene som TØR å vise sine brutale sider i styrke. Det kaller vi en ekte kvinne! Her kan dere jenter lære mer om veien til deres råeste styrke.

Av: Marika Lejon 

(Vi takker Robert Tskhovrebov ved Studio 22 i Kristiansand og Christina Sundby, for lån av de flotte bildene av Kikki)
Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO
  • Bosted: Stokke i Vestfold
  • Gym: Proteinfabrikken, Sporty24 Stokke, og «Hula» til Drammen Strongman
  • Klubb: Drammen Strongman/Team Sporty24

Meritter:

2. plass Norges Sterkeste Kvinne 2006,

2. plass Norges Sterkeste Kvinne 2007,

7. plass Europas Sterkeste Kvinne 2007.

2. plass Battle of Bitches 2012

1. plass Norges Sterkeste Kvinne 2012

Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

Hvordan havnet du oppi denne sporten?

Fram til jeg møtte Egil, visste jeg knapt hva strongman var. Jeg hadde jo lest om Svend Karlsen og hans seier i Verdens Sterkeste Mann 2001, men helt ærlig brydde det meg svært lite. Strengt tatt var jeg – som mange andre – full av fordommer mot mennesker med muskler – fordommer jeg har måtte bite i meg etter hvert som jeg har blitt eldre og klokere.

Da Egil og jeg flytta sammen begynte jeg å trene fordi han gjorde det, og etter hvert ble jeg hekta på å løfte skrot. En dag jeg satt og surfet på nett kom jeg over en artikkel om Roy Holte og hans strongman-satsing. Fra den artikkelen trykket jeg meg videre på andre artikler i samme gate, og mens jeg leste kjente jeg at det hadde vært sånn passe kult å ha prøvd litt av dette. Samtidig fulgte jeg treningsloggen til Anne Sonesen, som da var Norges Sterkeste Kvinne, og jeg var mer enn bare litt fascinert av det hun holdt på med. Jeg nevnte for Egil at det hadde vært artig å teste ut øvelser, og effektiv som Egil er så kom han hjem med to tomme Jerry-kanner dagen etter og et stort traktordekk. Kannene ble fylt med sand, og vips, så hadde jeg farmerslodd. Jeg ble vel strengt tatt hekta etter første velt på dekket …

Hva tror du er grunnen til at du brenner for rå styrke?

Det er en flerdelt grunn til at jeg brenner for rå styrke. Jeg var i mange år ryggpasient med de begrensninger det førte med seg. På det verste, før jeg ble operert, var jeg i ferd med å bli lam i venstrebenet, og jeg hadde så mye smerter at jeg knapt gikk en dag uten sterke smertestillende. Jeg hadde så vidt begynt å trene da jeg ble operert for drøye ni år siden, og da jeg fikk beskjed av kirurg om at jeg nok aldri ville trene igjen stakk det en liten djevel i meg. Jeg bestemte meg for at han skulle få bite i seg de ordene, og jeg begynte å trene ordentlig. Jeg gikk ut fra sykehuset to dager etter operasjon uten krykker, og jeg tok opp treningen igjen så snart jeg hadde lov. Siden da har jeg aldri slitt med ryggen igjen – med unntak av et lite kompresjonsbrudd jeg fikk under NSK 2012 – og jeg er helt overbevist om at treningen har «skyld» i at jeg er helt smertefri og for at jeg fungerer helt som jeg skal.

Videre er det praktisk å være sterk. Jeg slipper å måtte be om hjelp når tunge ting skal flyttes på, jeg mestrer oppgaver veldig mange andre kvinner påstår de ikke klarer – og helt ærlig; det gir et lite kick å velte ett dekk eller trekke en bil. Jeg ser ingen ulemper med styrken, selv om jeg innimellom synes det er lite praktisk å ha såpass mye muskelmasse som jeg har. Jeg har liksom ikke blitt mer praktisk med tanke på klær etter jeg begynte å trene.

Sist, men absolutt ikke minst, så er strongman-miljøet helt unikt. Det er et samhold og et fellesskap i denne sporten som man finner i svært få andre sporter. Her heier man på hverandre selv om man er konkurrenter, man deler treningstips, man deler gleder og man deler sorger. I strongman-miljøet bryr man seg om hverandre, rett og slett.>>>

Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

Hvilke tilbakemeldinger får du av andre kvinner på at du er med i denne «manne-sporten»?

De fleste kvinner aner ikke hva jeg snakker om når jeg forteller hva jeg holder på med. Kommentarer som «de derre kulene» når det er snakk om atlasstein, og «løfte et dekk» er gode eksempler på at dette er totalt fremmed for de fleste. Normale kommentarer er at «det hadde jeg aldri klart» og når jeg forklarer at det slettes ikke er så vanskelig som man skulle tro, så får jeg litt rare blikk. Det er dessverre veldig få som våger å prøve når jeg forteller dem at de gjerne skal få lov å velte det letteste dekket jeg har her hjemme, men de som gjør det skjønner fort fascinasjonen min for sporten. Veldig mange spør veldig mye om sporten, hvordan det føles å trekke en lastebil, velte ett dekk, løfte en stein, og jeg ser på blikkene og hører på kommentarene, at dette er en verden som fascinerer og skremmer litt.

Jeg opplever veldig få negative kommentarer på sporten min, og jeg opplever stadig vekk å bli stoppet av spesielt eldre kvinner som synes det er så tøft at jeg våger å være annerledes.>>>

Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

Hva synes mennene rundt deg?

Med unntak av at pappaen min synes dette er en særdeles lite feminin sport – så er mine største fans mennene rundt meg. Jeg er så heldig at Egil støtter meg 100 % i satsingen min, og jeg er så heldig at både kompiser og familiemedlemmer synes det er kult at jeg konkurrerer i Strong Woman. Uten Egils støtte og engasjement rundt min satsing hadde det aldri fungert at jeg konkurrerer slik jeg gjør. Han er unik!

Den ene onkelen min, så sin første konkurranse for to uker siden og han hylte seg hes, mens jeg holdt på. Han ga meg en kjempeklem etterpå og ga meg beskjed om at han synes jeg er råtøff som tør. Jeg innrømmer gjerne at jeg ble veldig glad da.

Jeg legger merke til at spesielt lave menn har en tendens til å stå på tå og gjøre seg litt ekstra brede om jeg står ved siden av dem. Nå er jo jeg over norm høy, så det at små menn har en tendens til å skulle gjøre seg større ved siden av meg er ikke noe nytt.>>>

Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

Er det plass til kvinner i denne sporten?

Ja, det er plass til kvinner i denne sporten, men vi kvinner må innse at vi nok blir sett på mer som «sirkushester» enn det gutta blir. Til og med nå i 2013 er det fortsatt mer uvanlig at kvinner ønsker å bli råsterke enn at menn ønsker det, og vi blir fortsatt sett på som litt «rare». Det er viktig at vi kvinner viser at vi også har en plass i sporten, og at man ikke trenger å være et «kulestøtmonster» fra det gamle østblokklandene for å satse på sporten. Vi er kvinner som alle andre, med de samme myke verdiene som andre kvinner. Mange av oss er gift og har barn, og de fleste av oss har mer feminine hobbyer ved siden av dekkvelt og stokkpress. Vi må rett og slett kreve mer plass i sporten, gjøre oss mer stuerene.

Hva kan gjøres for å få mer fokus på kvinnene i denne sporten?

Vi som holder på med Strong Woman må rett og slett være flinkere til å selge oss selv. Vi må kontakte lokalaviser når vi skal konkurrere, vi må sende tips til treningssider på nett, vi må gi mer av oss selv, rett og slett.

Jeg hadde besøk av journalist og fotograf fra Kamille rett før «Battle of Bitches» i fjor, og begge to ble overrasket da jeg sto som en helt normal mamma og lagde lunsj sammen med Vilja. De ble overrasket over at jeg strikker og baker brød … de trodde rett og slett ikke at «slike som meg» holder på med slike ting. Vi må vise disse sidene av oss som driver sporten, og vi må vise at vi ikke blir ekstremt store og muskuløse bare fordi vi trener tungt.

Og så må for eksempel alle disse nettstedene for trening være flinkere til å gi oss spalteplass. Norges Sterkeste Kvinne 2012 fikk en bitteliten sak på Treningsforum flere uker i etterkant. Dette til tross for at det aldri har vært så mange kvinner påmeldt i en slik konkurranse noen gang, og at nivået var skyhøyt.

Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

Kan du fortelle litt om din neste konkurranse?

Min neste konkurranse er «Queen of the Castle» i Hämeenlinnan i Finland. Dette er et skandinavisk mesterskap, og det kommer sterke kvinner fra Norge, Finland, Sverige og Island som skal konkurrere om den gjeve tittelen «Skandinavias sterkeste kvinne». Konkurransen foregår på en scene i et teater, og består av seks øvelser;

–       Log lift (last woman standing)

–       Markløft – maks rep 160 kg, eventuelt “Flintstoneløftet” på 200 kg.

–       Medley – duck walk (90 kg) og dekkvelt

–       Sack carry (ca 80 kg)

–       Farmers hold (102 kg pr. hånd)

–       Atlassteiner (fra 60 kg opp til 136 kg)

Blant konkurrentene finner vi navn som Anki Öberg fra Sverige, Kati Luto fra Finland og Bryndís Ólafsdóttir fra Island. Dette er sterke jenter, så Lise og jeg får helt klart sterk konkurranse.

Hvilke mål har du satt deg til denne konkurransen?

Jeg må innrømme at jeg får pusteproblemer bare jeg tenker på mål for konkurransen. Konkurrentene er så sterke at jeg er redd jeg ikke tør å si annet enn at jeg ikke skal komme sist. Dessverre så er få av mine beste øvelser med i denne konkurransen, men jeg skal likevel gjøre mitt aller beste.

Hvordan trener du mot en slik konkurranse?

Jeg har dradd så mye markløft og presset så mye stokk mot denne konkurransen at jeg drømmer om det på natta. Ellers så har jeg trent 3-5 økter i uka, hvor minst en har vært øvelsestrening. Fokuset har vært på å få opp press-styrken og markstyrken, da dette har vært blant mine store svakheter. Samtidig som jeg trener mot denne konkurransen så trener jeg mot en ny konkurranse i Skottland i slutten av mai, så øvelsene jeg trener er en miks av det som skal være i disse to konkurransene.

Hvordan merker du i dagliglivet at du driver med Strong Woman?

Vet du; jeg tenker ikke så mye på det at jeg er sterk i det daglige. Jeg er vel egentlig av den oppfatningen at jeg ikke er sterk i det hele tatt. Men jeg merker det vel kanskje mest på at det er vrient å finne klær som sitter pent. Det er ikke bare fordeler med muskler, kan man si. Og så slipper jeg jo å hyle på Egil hver gang det er noe tungt som skal flyttes på.

Burde de også dekke Norges sterkeste kvinne på TV? 

Det kunne helt klart vært litt mer dekning av Norges Sterkeste Kvinne på TV, men siden jeg vet hvor mye en tv-produksjon koster, så er det ikke noe jeg på død og liv ville mast om å få til. Jeg vet hvor mye Svend Karlsen må jobbe for å få inn penger nok til å betale TV-satsingen TV2 har på Norges Sterkeste Mann og de beløpene vil vi ikke på noen måte klare å få reist til spinnesiden av sporten. Til det er det en for liten og for sær sport. I etterkant av Norges Sterkeste Kvinne 2012 var det faktisk en del små innslag på flere TV-kanaler fra konkurransen, så vi kan egentlig ikke klage.

Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

Hvilke egenskaper har du som passer i denne sporten?

Jeg er lang, jeg er sta, jeg har høy smerteterskel og jeg er seig, noe som er gode egenskaper når man satser i denne sporten. Høyden har selvsagt også minussider, sånn som i pressøvelser og i markløft, men i andre øvelser som steiner, lastebiltrekk og dekk er det helt klart en fordel å være lang. Jeg evner å presse meg selv langt forbi det punktet der man egentlig vil gi opp, noe som absolutt er en fordel.

Hvem er ditt største forbilde?

Mitt aller største forbilde deler jeg hus og seng med. Maken til ildsjel, pådriver og hjertevarmt menneske som Egil skal man lete lenge etter. Han gir så mye av seg selv privat, på jobb og til sporten han brenner for. Han er ydmyk, sterk, varm og – helt objektivt – den lekreste mannen som finnes.

I sporten har jeg to store forbilder.

På herresiden er det Svend Viking Karlsen. Svend trenger ingen stor presentasjon, men sånn i tillegg til at han er verdens sterkeste mann, så er han også en mann med et stort hjerte. Svend er jeg oppriktig glad i og jeg er veldig glad for å kunne kalle ham «min delvise ektemann».

På kvinnesiden er Hanne Bingle mitt store forbilde. Hanne er ei lita, nydelig dansk dame bosatt i London. Hun har konkurrert som Strong Woman siden tidenes morgen, og har utvist en fightervilje som er helt unik. De siste årene har Hanne konkurrert som raw styrkeløfter, og hun har satt flere verdensrekorder i det forbundet hun løfter i. Det neste målet hennes er å debutere i Womens Physique i en stor konkurranse i London i november og jeg skal garantert være i salen og heie meg hes på henne.

Hva fascinerer deg mest med rå styrke?

Å se ting et menneske egentlig ikke skal makte å flytte på bli flyttet ved hjelp av rå muskelkraft. Enkelt og greit. Hvor kult er det ikke å se gutta i Verdens Sterkeste Mann dra en Hercules?

Hvem hjelper deg med trening og utvikling?

Egil er og blir coach nummer en. Han kan mer om hvordan jeg fungerer enn jeg kan selv, han vet nøyaktig hva som må til for at jeg skal yte best på trening og i konkurranser. Han vet hvor viktig det er å pushe meg både på trening og til å få i meg kosttilskuddene mine, og han får meg akkurat nok forbanna til å yte maks. Når jeg bestemmer meg for å satse på en konkurranse går det fem minutter, så har jeg fullstendig oppsett på trening og alt som skal skje fram mot konkurranse.

Når det gjelder spesifikk øvelsestrening har Svend kommet med mye gode tips og råd. Bare det å ha ham med på laget er motivasjon i massevis.

Hvor henvender man seg om man ønsker å konkurrere?

Da tar meg for eksempel kontakt med meg, enten på mail eller på Facebook. Vi som konkurrerer i strong woman i Norge blir glad for alle nye tilskudd i «familien», og vi ønsker oss mange flere nye konkurrenter, både i den lette klassen og blant oss store jentene.

Hvem er verdens sterkeste kvinne? 

Verdens Sterkeste Kvinne 2012 heter Kristin Danielson Rhodes, og kommer fra San Diego, USA.

Ønsker du kontakt med Kikki, kan dere kontakte oss i Bodymag og vi videresender din forespørsel direkte til henne.

Kikki Berli Johnsen BODYMAG.NO

 

Leave a Comment