Posted on: 28. juni 2013 Posted by: Bodymag Comments: 0
Dag Rune Stangeland - BODYMAG.no

Dag Rune Stangeland har vunnet Nord-Norges Sterkeste Mann fire ganger. I år kom han på niende plass i Norges Sterkeste Mann og forsvarte tittelen sin igjen i Nord-Norges Sterkeste. I tillegg er han Norges sterkeste politimann!

Av: Marika Lejon

Dag Rune Stangeland - BODYMAG.no

Alder: 30 år
Sivilstand: Gift. 1 barn
Bosted: Nordreisa (Troms)
Gym: Gymet Nordreisa
Vekt: 120-123kg året rundt
Høyde: 180cm

Meritter

  • 9.plass Norges Sterkeste Mann 2013
  • Nord-Norges Sterkeste Mann fire ganger (sist 2013)
  • Politimester i styrkeløft 5 ganger (sist 2013)
  • 2.plass Nordisk politimesterskap i styrkeløft 2006
  • 3.plass IGP Strongman 2009
  • 2.plass Finnmarksmesterskapet styrkeløft 2007

 

Hvordan var det å vinne Nord-Norges Sterkeste Mann?

Jeg har jo vunnet denne konkurransen en del ganger tidligere, men i år smakte det ekstra godt. Jeg fikk prolaps i ryggen rett før NNSM i fjor og har slitt med dette til langt ut på nyåret. Det er først de siste månedene at smertene har blitt borte. Jeg ble tilbudt operasjon, men valgte å gi kroppen en sjanse til å reparere seg selv. Jeg har måttet trent lettere, mindre og smartere. I tillegg har jeg har hatt full fokus mot Norges Sterkeste Mann hele oppkjøringen, så NNSM skulle jeg delta på om formen fortsatt var der. Jeg følte meg litt utladet etter NSM og de to ukene i frem mot NNSM hvilte jeg for det meste. Før konkurransen følte jeg et ganske stort press til å levere, siden jeg nylig hadde tatt 9.plass på NSM og var tittelforsvarer. Etter første øvelse kjente jeg at kroppen fungerte perfekt og da var det bare å la “maskineriet” jobbe på full gass. Jeg vant alle øvelser, noe jeg ikke har gjort tidligere. Det var en herlig avslutning på sesongen! Ikke minst moro at jeg traff perfekt på formtoppen. Takk til Ole Martin Hansen, Espen Aune og Øyvind Rein for gode råd underveis 🙂

 

Når startet du med strongman?

Jeg startet med strongman i 2009. Jeg har trent styrke seriøst siden 15-års alderen, men det var først i 2006 at jeg deltok på min første konkurranse, da i styrkeløft. Det var gjennom politiidretten og Alta Atletklubb at jeg gikk fra hobby-trening til målrettet trening mot konkurranse.

Les flere artikler om kraftsport her: Kraftsport

 

Du jobber som politi, hvordan føler du yrket ditt og strongman går sammen?

Politietaten er heldigvis en arbeidsgiver som har mye fokus på trening og helse. Det arrangeres årlige mesterskap i nesten alle “vanlige” idretter. I tillegg har man noe trening inkludert i arbeidstiden. Dette gjør at det er masse spreke idrettsfolk i vår etat, til og med en strongman 🙂 For min egen del gjør treningsbakgrunnen min at jeg føler en ekstra trygghet i enkelte situasjoner. Men uniform og annet utstyr som skal bæres på kroppen, hadde nok vært mer behagelig om jeg hadde drevet med golf, hehe. Men du trenger ikke være stor og sterk for å bli politi.

Noen er jo litt skeptiske til at det ikke er dopingtest i strongman. Det er nå bare sånn det er pr. dags dato, men jeg personlig ville syntes det var positivt om også idretten strongman testet sine utøvere i fremtiden. Sporten ville kanksje blitt mer respektert i alle miljøer og blitt sett på som mer seriøs og profesjonell.

Strongmanmiljøet i Norge er veldig bra. Vi hjelper hverandre i forhold til trening, kost og så videre. Det er mye godt humør og sosialt samvær på konkurransene og ikke minst har jeg fått mange gode venner her. Jeg pleier å spøke litt med de andre utøverne med at det var på tide med en politimann blandt alle “kjeltringene” 😉 hehe. Nei fra spøk til alvor, så tror jeg nesten alle yrkesgrupper er reprensentert i sporten. Det er knallbra!

 Les også: Norges Sterkeste Advokat

 

Hvilke type arbeidsoppgaver har du som politi?

Hemmelig 😉 Neida. Jeg jobber med det meste. Jeg er i tillegg instruktør i politioperative disipliner.

 

Hva synes dine kolleger om deg?

Jeg håper de synes jeg er en bra kar. Jeg tror de fleste synes det er moro at jeg driver med noe litt uvanlig, spesielt siden jeg har oppnådd litt resultater. Deres største forundring er hvor mye mat jeg trykker i meg hver dag. Jeg trener mye sammen med gutta på kontoret og det er en veldig fin avveksling til treningen på gymmet. Jeg tyner de gjennom en strongman-økt eller “300-workout”, mens de pisker meg på løpetur eller langrennski.

 

Når startet din interesse for strongman?

Jeg vet ikke helt nøyaktig når den startet. Jeg har alltid vært opptatt av trening og styrke. Jeg syntes styrkeløft ble litt kjedelig, spesielt fordi det krevde mye trening med drakt. Det er ikke så lett når man trener mye alene og utenfor klubb. Jeg var tilskuer på NSM på Gol i 2007 eller 2008 og det var vel da jeg bestemte meg for at dette vil jeg prøve meg på. Etterhvert skaffet jeg meg et traktordekk og siden 2009 handlet all trening om strongman.

Dag Rune Stangeland - BODYMAG.no

Har du andre interesser som du bruker tid på?

Jeg pleier å si friluftsliv, men jeg skal ikke skryte på meg noe særlig her. Det blir noen få turer på jakt, litt fiske i elva og noen turer på ski eller snøscooter. Når man satser på strongman er det faktisk ikke tid til annet i ukedagene og helgene vil man gjerne bruke til hvile og familie. Jeg har både stort hus og stor hage, så det er mer enn nok å fylle fritiden med. I tillegg har jeg familie som må prioriteres. Legger du på noen hundre timer overtid på jobben, så er dagene ganske fullbooka!

 

Hvorfor ønsket du å bli sterk?

Nei, si det. He-Man, Hulk Hogan, Rambo, MacGyver, Van Damme og Rocky var heltene i barndommen. Noe som vel var ganske typisk for gutter på min alder. Miljøskadet, hehe. Jeg husker fra barndommen at far min hadde litt vekter og en benkpress i kjelleren. Han brukte å trene der på kveldene, og det var stas å sitte å se på. Da var jeg ikke gamle karen. Etterhvert fikk man prøve litt selv. Da jeg ble større fikk jeg trene på lensmannskontoret sammen med pappa og kollegaene (pappa er også politi). Vi kalte det “underground” gym:-) Fra 15-års alderen trente jeg mer seriøst. Da mener jeg regelmessig, planlagt og 4-5 ganger i uken. Jeg trente både på lensmannskontoret og det lokale treningsstudioet på Skjervøy. De fleste der var eldre enn meg, men det tok ikke så lang tid før jeg var blant toppen i benkpress. Benk var stor stas på den tiden 🙂 Jeg merket at jeg hadde “talent” innenfor styrketrening og synes det var moro. Det ble liksom en del av meg og det å stadig presse seg mentalt og fysisk gav meg noe. Fotball, håndball og langrenn ble mer og mer nedprioritert og ved 15/16-års alderen kuttet jeg det helt ut. Styrketrening fikk all fokus, og det er jeg glad for i dag. Åtte års trening før første konkurranse har gitt meg en veldig stabil og bra grunnstyrke. I begynnelsen var det musklene man syntes var tøft. Det er sikkert mange jenter på Skjervøy som var rimelig lei den bicepsen min, hehe. Etterhvert ble det styrken som ble fokus. Det var antall kilo og hvor mye man klarte å øke som var interessant. Jeg hadde ikke noe klar plan på hva jeg skulle bruke styrken til, men hadde i tankene at en dag skulle jeg konkurrere i noe. Det var ingen styrkeklubb i nærheten, eller noen som drev aktivt med styrkesport. Pappa og de andre trente på hobbybasis, mens jeg tok det et steg lenger. På en måte har jeg banet vei helt alene.

 

Hvordan trener du mot konkurranse?

Fra høsten og til nyttår trener jeg mye grunnstyrke på gymmet. Da blir det fort fem til seks økter i uka. Da trener jeg en lett blanding av byggetrening og styrkeløft. I januar og februar pleier jeg å trene mye styrkeløftøvelser og kjører Dietmar-oppkjøring mot styrkeløftkonkurranse, som er i mars hvert år. Etter dette går jeg over til mer og mer strongmantrening. Jeg har pleid å ha oppkjøring på seks til åtte uker. Da ligger jeg  på fire (maks fem) økter i uka. Jeg er blitt flinkere til å fokusere mer på øvelser i forhold til gymtrening og progresjon har vært nøkkelen i år. Tidligere har jeg kjørt maksløft en gang i måneden, men i år har jeg ikke hatt et eneste maksløft før NSM.

 

Hvilket team holder du til og hvordan er strongmanmiljøet her?

I begynnelsen var teamet bestående av meg. Jeg startet opp helt alene og var vel den eneste i Troms som satset strongman da. For noen år siden kom Kjartan Nygård bort til meg og spurte om han kunne få trene sammen med meg. Siden da har vi vært treningspartnere og kompiser. Kjartan debuterte selv i strongman i fjor og han fikk 5.plass på årets NNSM. Jeg har hatt mange treningspartnere før Kjartan, men de holdt bare ut noen måneder. Vi trener på “Gymet Nordreisa” som eies av John Reese. Gymmet har gitt meg støtte og sponsing på alle mine konkurranser. John er tidligere politimann og kroppsbygger fra Chicago (USA). Selv om vi bare er to som konkurrerer, så kan vi både være fem og seks stykker på strongmantreningene. Gutta på gymmet stiller gjerne opp på øktene, enten som deltagere eller hjelpemenn. Som nevnt trener jeg også med kollegaene på jobb. Hvis du plusser på kona mi, så er strongmanteamet mitt ganske stort 🙂

Dag Rune Stangeland - BODYMAG.no

Er det noen som inspirerer deg?

Jeg kommer ikke på noen spesielle akkurat nå, men folk som oppnår noe etter hardt arbeid er alltid inspirerende.

Hva er dine rekordløft på de forskjellige øvelsene?

  • Benkpress: 205kg
  • Knebøy: 270kg
  • Markløft: 320kg

Alle løft er RAW og dopingfri!

Hvordan er det å være NNSM og familiefar?

Å få en liten datter var helt klart en stor overgang. De første månedene var knalltøffe både for mor og far. Tidligere var det jobb, trening og soving. Nå ble det plutselig jobb, hus, barnepass, nattevåking og så videre. Til slutt trening sent på kvelden. Kona mi trente mye sammen med meg tidligere og “skjemte” meg bort hjemme. Jeg var aldri sulten for å si den sånn. Merket hvor mye arbeid det lå i maten når jeg måtte begynne å gjøre ting selv. Nå er dattera vår blitt ett og et halvt år og vi er godt innkjørt i familielivet. Hun har allerede vært å sett pappa trene noen ganger. Jeg kan virkelig anbefale det å bli pappa. Det setter ting i perspektiv og trening blir flyttet både ett og to hakk ned på prioriteringslista. Men alt handler bare om rutiner og planlegging. Det er ingen problem å kombinere familieliv og toppidrett.

Dag Rune Stangeland - BODYMAG.no

Hva synes din nærmeste familie om denne interessen din?

De synes det er veldig moro. De følger med og heier når de kan. Moren min ville nok helst sett at jeg roet ned treningen. Hun er bekymret for at den harde treningen, all maten og proteinpulveret skal gi helseplager. “Spis fisk og poteter som de gjorde før i tiden og gå deg en tur i skogen” får jeg høre ganske ofte 🙂

Kona mi er nok også litt lei spising og trening innimellom, spesielt nå som vi er to i huset som aldri er mette, hehe. Men hver gang jeg konkurrerer synes hun det er kjempemoro.

 

Når skal du konkurrere neste gang?

Det vet jeg faktisk ikke. Jeg tror ikke jeg skal stille på noe mer i år. Jeg har tatt to titler og en 9.plass denne sesongen, så jeg er egentlig veldig mett og fornøyd.

Dag Rune Stangeland - BODYMAG.no

Leave a Comment