Posted on: 29. juni 2015 Posted by: Bodymag Comments: 0
Jyrki Rantanen

Aldri før har det vært dopingtestet på dette nivået i Strongman-konkurranser. Nå blir det stor forskjell på de ulike strongman-konkurransene, fordi det innføres WHEA-kontrakt. Vi fikk et intervju med Jyrki Rantanen som jobber for en ren sport.

Jyrki Rantanen
Jyrki Rantanen (høyre).
Fortell litt om WHEA og om din posisjon og arbeid.

WHEA— I 2012 og 2014 startet jeg United Strongmen® (US), som er Strongman- og Strongwoman-konkurranser. Det ble gjort vedtak om at våre konkurranser inkludert Strongman, Strongwoman, Highland Games, Diamond Girl ™ og Grip Eventene vil gå under WADA antidopingprogrammer i begynnelsen av 2015. WHEA (World Heavy Hendelser Association) ble dannet sent i 2014, for å bli den offisielle organisasjonen under disse vedtakene. WHEA samarbeidet med FINADA og NADO som krever en juridisk form. Alle US-konkurransene (også det finske mesterskap) er under antidopingprogrammer, hvor utøverne må signere antidopingkontrakt tre måneder før den første konkurransen. Etter signeringen kan de bli testet hvor som helst og når som helst uten varsel.
Jeg er leder av WHEA og målet for det kommende året er å nå anerkjennelse som et internasjonal forbund i disse konkurransene. For tiden jobber vi med å kontakte arrangører, som er villige til å starte antidopingarbeidet i deres idrett i sitt land. Frem til vi har fått de nasjonale organisasjonene inn i de forskjellige landene, kan utøverne delta direkte som aktive medlemmer i WHEA og signere vår internasjonale anti-dopingkontrakt, som WHEA videresender til NADO for behandling.

Hvilke konkurranser har dere?

— Under United Strongman har vi strongman- og strongwoman-VM for fire forskjellige vektklasser.

Kvinner: W 60kg, 70kg W, W-85kg og Open

Menn: M 80kg, M 90kg, M-105kg og Open

I tillegg har vi Highland Games for menn og kvinner – hvor de også har EM-tittel. Denne konkurransen fungerer også som kvalifiseringskamp for VM i Pleasanton, kalt Diamond Girl ™. Vi har også det første Grip-VM som i år er med doping-testing også. Sammen med disse hovedturneringen, gjør vi mindre arrangementer som Strongman skandinaviske mesterskap o.l.

Janne Grandalen
Janne Grandalen konkurrerer i Strongwoman Fitness

Les mer om Janne Grandalen som vant Norges første grepskonkurranse.

Hva er forskjellen på WHEA og andre strongman-forbund?

— Forskjellen er at WHEA er verdens første strongman-organisasjon med anti-doping program på WADA-nivå. Testingen gjelder både konkurranse- og treningssesongen. I Strongman og Strongwoman har det ikke vært testing på WADA-nivå før. I noen tilfeller har det vært en enkelttesting i ny og ne, men aldri før på dette nivået. Hovedsakelig har sporten Strongman og Strongwoman blitt gjennomført u-testet. Bruk av prestasjonsfremmende midler har vært godkjent i stillhet. Slik er det ikke i WHEA.

Hva slags type mennesker konkurrerer i WHEA?

— Mange forskjellige utøvere fra forskjellige land, som er villige til å støtte en ren sports prinsipper og som har valgt en sunnere måte å nå sine mål på i sin idrett.

Hva er de neste konkurransene og hvordan melder man seg på?

— I 2015 har vi Highland Games EM (23. august), Amerikansk VM Strongmen og Strongwomen (28-30th, august), Diamond Girl ™ og US Grip VM (31. oktober). August-konkurransene er for sent å melde seg på nå, på grunn av tre måneders-regelen. Diamond Girl ™ og US Grip VM samt alle konkurransene i 2016 og fremover er åpne for deltakelse.>>>

Marius Halvorsen
Marius Halvorsen i Norges Sterkeste.

Les om Marius Halvorsen og hans VM-gull her!

Hvem kan delta?

— Alle som er WHEA-medlem og som har signert antidopingkontrakt tre måneder før konkurransen, kan søke om plass i konkurranser. Vi har begrenset antall plasser til 5 per klasse per land. Hvis flere mennesker er villige til å komme, så ser vi på deres prestasjoner på nasjonalt nivå eller andre konkurranser, for å gjøre en vurdering. I Finland har vi nasjonale kvalifiseringer gjennom nasjonale mesterskap. Vi håper at det i fremtiden også blir flere land med nasjonale mesterskap under antidopingprogrammer, som kvalifiserer seg videre. Informasjon om medlemskap er her: http://www.worldheavyeventsassociation.com/association_members

Hvem er din favorittutøver i Norge?

— Alle utøvere som har undertegnet WHEA antidopingkontrakt er mine favoritter i Norge 🙂 Jeg venter noen gode resultater fra nordmennene i høstens konkurranser, og jeg ser frem til å se flere norske i WHEA-eventene. Det er en mye potensiale i Norge – spesielt i LW strongmen og strongwoman, grip-events og Diamond Girl ™.

Har du selv noen bakgrunn fra Strongman?

— Jeg har konkurrert i nesten 100 konkurranser av ulike styrkeøvelser siden 1993 i tre kontinenter og seks forskjellige land (hovedsakelig strongman). Min beste plassering er 2.plass i -105kg-klassen i 2004 pluss noen mindre internasjonale seiere og pallplasseringer. Jeg er to ganger finsk mester i team i Highland Games. Jeg har coachet utøvere fra forskjellige land med suksess. De siste 20 årene har jeg arbeidet med konkurranser, organisert konkurranser, holdt treningsleirer og gjennomført forskjellige kampanjer innen sporten.
Hvor får man mer informasjon om WHEA og de forskjellige konkurransene?
— På www.worldheavyeventsassociation.com finner du de viktigste detaljene. Du kan finne oss i de sosiale mediekanalene også:

— Hvis noen har et spørsmål i tankene kan spørsmålet sendes til info@unitedstrongmen.com eller man kan også kontakte meg via FB.

Vi takker Jyrki Rantanen for intervjuet og ønsker ham lykke til videre med WHEA!

Leave a Comment