Posted on: 5. juni 2021 Posted by: Jostein Rygge Comments: 1
melk

Er melk så sunt som meierier og eksperter mener? Dette har vært diskutert i både medier og blant folk. Det er mange meninger om melka, så det er slettes ikke rart om du føler deg forvirret.

TekstJostein Rygge

melk

Mutasjon

I Norden er melkedrikking svært utbredt og tradisjonsrikt. Opp gjennom årene har melk blitt drukket mye på grunn av sitt kalsiuminnhold. Kalsium er viktig for å bygge sterkere skjelett og tenner, for at blodet skal koagulere og for å opprettholde normal funksjon av muskler og nerver, og normal funksjon i alle kroppens celler.

Det er bare rundt 1/3 av verdens befolkning som tåler melk, oftest på grunn av laktose.

Laktosen i melken er normalt ikke mulig å ta opp og må derfor brytes ned til blant annet glukose av stoffet laktase. Utsondringen av laktase styres av gener.

Som spedbarn tåler kroppen alt morsmelken inneholder, men etter ammeperioden avtar kroppens evne til å produsere laktase.
Grunnen til hvorfor ca 1/3 av verdens befolkning tåler laktose: genfeil/genmutasjon. Genfeilen gjør at kroppene våre produserer laktase.

For dem som ikke har en kropp som produserer laktase, kan melk føre til diaré eller i værste fall underernæring.

Er melkeprodukter bra for å forebygge diabetes?

Forskning viser ulike resultater på dette området, men nye studier har hvertfall vist at bare et halvt glass yoghurt eller annen syrnet melk kan redusere risikoen for type 2-diabetes opp mot en fjerdedel. Forskerne er ikke sikre på årsaken til dette, men peker på blant annet lavt fettinnhold, innhold av mineraler og vitaminer og gunstig bakteriekultur. Når melk syrner (fermentering) oppstår en bakteriekultur som har vist seg å være gunstig for mennesker, ved å gi en god fordøyelse samt regulering av blodsukkeret. Selv om høyt fettinnholdet ikke viser seg å forverre risikoen for diabetes, så viser likevel et lavt fettinnhold seg å være gunstig. Velg derfor gjerne yoghurt med lite fett.

Økologisk melk

Økologisk melk viser seg å inneholde mer omega 3 og mindre av omega 6 i følge en ny undersøkelse. Dette forholdet mellom fettsyrene i økologisk melk er opptil 2,5 ganger bedre enn i vanlig melk. Generelt får vi vanligvis i oss for mye omega 6 i forhold til omega 3, så derfor er økologisk melk en godt valg fremfor vanlig melk.

I vestlige land er dette forholdet blitt et problem, der vi for i oss mellom 10:1 og 20:1 av henoldsvis omega 6:omega 3.
Anbefalt burde dette ligge på 5:1. Altså fem ganger mer omega 6 enn omega 3 (Nifes, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).

Hvorfor skal jeg drikke melk?

Du finner mange grunner i næringsinnholdet. Melk er en god kilde til:

 • Proteiner
  • Av høy kvalitet, siden melk inneholder flere forskjellige typer essensielle aminosyrer
 • Vitamin B12
  • Kalles også Kobolamin
 • Vitamin B2
  • Kalles også Riboflavin
 • Fosfor
 • Kalsium
  • Fosfor og Kalsium er begge med på og vedlikeholde og reparere bl.a.tenner, negler og skjelett
 • Jod
  • Vi trenger ikke så mye Jod, men for å holde stoffskifte i gang trenger man litt. Jod-mangel kan gi struma.

Dette er veletablerte “fakta” som de fleste mener. Men går man dypere i materien, finner man de som er uenige.

Forskere på Harvard i USA mener det ikke finnes bevis for at for eksempel kalsium er bra for skjelettet. Av andre studier er det nærliggende og ganske sannsynlig.

Legen Mark Hyman har satt et spørsmålstegn her og mener man ikke bør stole på myndighetenes råd her. Han har skrevet en blogpost som heter ‘ Got Proof? Lack of Evidence for Milk’s Benefits‘ for dere som vil lese mer.

Han mener at melk er naturens perfekte mat, men for kalver. Han snakker også om at for den delen av befolkningen som tåler melk, kan det fungere bra.

Husk at det finnes laktosefri melk, smør, kesam og yoghurt. I tillegg finnes det havremelk og rismelk. Hvis du synes det er skummelt å prøve et laktosefritt kosthold, så er det altså ikke så ille når du først finner ut at det finnes andre alternativer. For deg som elsker sjokolade og sjokolademelk, så finnes det heldigvis også laktosefrie sjokoladedrikker og sjokoladeplater. Visste du forresten at 100% ren kakao ikke inneholder laktose?

Med dette i tankene, er dere forhåpentlivis litt bedre rustet til å ta et valg.

Referanser

1 people reacted on this

 1. Det finnes vel ikke laktosefritt smør?
  Laktosefritt margarin kjøper vi, men skulle gjerne hatt smør.
  Forslag?

Leave a Comment