Posted on: 3. februar 2016 Posted by: Bodymag Comments: 0
mat som tenner

Vi har hørt at østers og sjokolade kan gjøre små underverker for sexlysten vår. Kan mat virkelig gjøre oss kåte? Forestill deg at du skal invitere noen på romantisk middag. Hva serverer du da? 

Tekst/foto: www.bodymag.no

mat som tenner

Mat forbindes med sex?

Hva tenker du når man nevner ferske og fyldige østers overfylt med hvitløkseddik? Hva med en saftig biff med sennepssaus, grønn salat med avokado og pinjekjerner? For ikke å snakke om desserten som kan friste så mye at man får vann i munnen. Tenk deg bringebær med fløte og mørk sjokoladesaus. Alt dette er matvarer som visstnok kan stilmulere vårt seksuelle begjær. Andre matvarer som sies har denne funksjonen er lakris, honning, fiken, trøfler, bananer, basilikum, mandler og gulrøtter. Kanskje disse assosiasjonene kun gjelder dem som tenker i overkant mye på sex? Eller kan virkelig mat vekke begjær?

Hva sier forskningen?

Det er gjort lite seriøs forskning på området, men i 2006 godkjente den amerikanske mat- og legemiddeladministrasjonen for første gang et afrodisiaka. Det var ikke en sexy matvare som ligner på en erigert penis, men noe så uromantisk som bremelanotid. Dette er en fargeløs, luktfri væske som innhaleres som nesespray. Bremelanotid er antakeligvis  verdens første afrodisiakum med vitenskapelig bevist effekt. Viagra oversvømmet markedet i 1998, men virker på blodstrømmen og ikke på hjernen slik Bremelanotid gjør.

 

Østers

Grunnen til at østers blir sett på som et afrodisiaka, er simpelthen fordi den ligner på et kvinnelig kjønnsorgan. Gulrøtter og bananer minner om erigerte peniser og avokado er avledet av et aztekiskord for “testikkel”. Aztetiske jomfruer ble holdt unna jordene under innhøstingen av avokado fordi de frukten hadde et provoserende utseende slik de hang på grenene. Den seksuelle kraften disse matvarene har ligger i det psykologiske.

Psykologien kan også spille inn på sexlyst når det gjelder sterk eller krydret mat. Sterk mat øker hjertefrekvensen og kan få deg til å svette og rødme. Det igjen kan oppmuntre deg til å bli het på andre måter også. Det handler altså mer om tanker og assosiasjoner.

Sjokolade

Sjokolade består av en svært sammensatt blanding av kjemiske forbindelser. Den inneholder fenyletylamin som gir velvære på samme måte som amfetamin. Det kan gjøre deg litt mer årvåken, men det betyr ikke nødvendigvis opphisset. Sjokolade inneholder også tryptofan som produserer serotonin i hjernen. De mengdene det er snakk om er så små at det sannsynligvis har liten virkning. Anandamid finnes også i sjokolade. Dette er en nervetransmitter som overfører signaler mellom cellene i hjernen. Det påvirker de samme områdene i hjernen som THC, virkestoffet i cannabis. Du må imidlertid spise rundt 25kg sjokolade for å få samme virkningen som en joint.

Sjokolade og andre matvarer har nok ikke potensfremmende egenskaper. Men måten maten ser ut, hvordan den smelter i munnen eller hvordan den spises kan gjøre en opplevelse svært sensuell. Om du gir en mann en stor banan med et smil og et lite blunk, så har det nok en slags virkning. Eller om en mann nyter østers, mens han stirrer intenst i en kvinnes øyne. Det gjør nok noe med både tankene og følelsene…..

(kilde: Sannheten om mat av Jill Fullerton- Smith)

Leave a Comment