Posted on: 4. november 2013 Posted by: Bodymag Comments: 1
pilller

Nylig har det kommet forskningsresultater som kan bevise at doping kan ha permanent effekt. Dopingdebatten kan nå ha kommet til et punkt, der det kan bli en debatt om at dopingtatte idrettsutøvere bør bli utestengt for alltid!

doping

Blir man tatt i doping i idrettssammenheng, blir man utestengt i to år. Nå viser forskning at en kur på anabole steroider kan ha effekt i flere tiår etter at kuren er avsluttet.

Professor Kristian Gundersen ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo er en av forskerne bak studien som viser at effekten av anabole steroider kan vare mye lenger enn det man hittil har trodd. Resultatene kan føre til at man endrer reglene for utestengning av dopingtatte idrettsutøvere, sier professor Kristian Gundersen.

I studien ble mus eksponert for anabole steroider i 14 dager. Dette resulterte i økt muskelmasse og antall cellekjerner i muskelfibrene. Deretter fikk musene tre måneders avbrekk fra steroider (som tilsvarer omtrent 15% av levetiden til mus). Da musene etter avbrekket ble belastet med trening, vokste musklene til musene med 30% på kun seks dager. Musene som gjennomgikk det samme, men uten å bli eksponert for anabole steroider, viste ingen signifikant vekst da de ble utsatt for trening. Dermed viser den tidligere steroidebruken fremdeles effekt etter et langt avbrekk.

Grunnen til at steriodene har effekt selv etter at man slutter på dem er på grunn av den cellulære hukommelsen i musklene. Det økte antallet av kjerner i muskelcellene som steroidebruk medfører, fører til at cellekjernene har evne til å produsere proteiner for et visst volum av cellen. Hver kjerne synteseapparatet rundt kjernen, kan sees på som en liten proteinfabrikk som bygger muskelen. Jo flere kjerner, desto større muskler kan man i prinsippet få. Det skjer en akkumulering av cellekjerner når man bygger muskelmasse, og disse kjernene ser ut til å fremme muskelvekst ved fremtidig trening, sier Gundersen. Det blir vanskeligere å akkumulere disse kjernene med aldring. Derfor kan det være nyttig å trene styrke når man er ung, så man kan få utbytte av kjernene for å motvirke svekkelse av muskler som kommer med alderen.

Hvis mekanismen for muskel-hukommelse opptrer hos mennesket, slik som hos mus, er det dermed snakk om en effekt som kan vare i flere tiår. Spesielt i de eksplosive idrettsgrenene, som diskos, vektløfting og sprint vil man dra fordel av denne typen steroidedoping og god muskelhusk. Disse forskningsresultatene kan nå føre til en ny debatt om dagens dopingregler fastsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA), som opererer med utestengelse på maks to år for idrettsutøvere som blir tatt for doping. Nå ønsker de å øke maksimumsstraffen til fire år i løpet av 2015. Spørsmålet som reises etter disse resultatene er altså om dette er nok.

– Er fordelene ved doping permanente bør vel utestengelsen også være permanent? spør Gundersen.

Kilde: forskning.no

1 people reacted on this

Leave a Comment