Posted on: 14. mars 2021 Posted by: Bodymag Comments: 0

Detox omtales ofte som strenge dietter forbundet med et skjult ønske om å gå ned noen ekstra kilo, men det trenger det ikke å være.

Detox kan selvsagt hjelpe deg til å kickstarte vektnedgang, men en detox kan også hjelpe til med å  innføre sunnere rutiner, som hjelper fordøyelsen og samtidig gir en bedre dagsform. Kroppen renser seg seg selv, men en detox kan intensivere forbrenningen og opptak av gode stoffer.

Det er store diskusjoner om hvorvidt en detox virkelig renser kroppen. Miljøet rundt oss florerer av skadelige stoffer og miljøgifter har blitt et stort globalt problem. Stoffer som kvikksølv finnes i for eksempel tunfisk og laks, men disse stoffene får vi aldri ut igjen av kroppen. Det vil si at kroppen ikke kan skille dem ut og kvikksølvet blir i kroppen din for alltid. Det brytes ikke ned. En detox kan med andre ord ikke rense kroppen for miljøskadelige stoffer. Det en detox imidlertid kan gjøre, er å tilføre kroppen antioksidanter. Disse trenger cellene for å styrke immunforsvaret. Antioksidanter beskytter cellene mot for eksempel kreft.

Gode detox-produkter, er produkter som tar hensyn til antioksidanter og enzymer. En detox trenger ikke bare bestå av shaker og superdrikker. Det beste er om detoxen består av en kombinasjon av både drikke og Raw Food.

Antioksiddanter

Spiser du grønnsakene og frukten rå, vil vitaminene og mineralene bevares. Findelte grønnsaker skal ikke ligge lenge, da dette fører til at det oppstår kraftig oksidering av overflaten. Dette medfører tap av antioksydanter. Når maten er rå, må kroppen også bruke mer energi på å fordøye (forbrenne) den. En kraftig forbrenning vil vel alle ha?

Hva er Raw Food?

Raw Food er en ny trend og livsstil som tiltrekker mennesker som er opptatt av helse og ernæring. Fordelen med å spise Raw Food er at man maksimerer graden av ernæring gjennom å spise mat med levende bioaktive ingredienser som kan regenerere kroppen og skape helse og overskudd på alle plan. Definisjonen på Raw Food er mat som ikke er prosessert, ikke kokt og stort sett økologisk. Man kan inkludere kjøtt og fisk i denne livsstilen, så sant maten tilberedes riktig. Raw Food kan varmes opp til 40 grader og her går grensen. Dette er fordi vitaminer og enzymer vil bli ødelagt på høyere temperatur. Næringsstoffene i kokt og stekt mat er ofte under halvparten av næringen i rå mat, samt at steke og kokeprosessen ofte skaper uheldige nye kjemiske stoffer og bindinger som kroppen ikke takler og som kan skape sykdom. I tillegg dør alle enzymene som er de som skal sørge for å bryte ned maten og øke næringsopptaket.

Hvorfor er enzymer så viktig?

Man må ha fordøyelsesenzymer i kroppen for å absorbere og bryte ned næringsstoffer fra mat og få næringen transportert til hele kroppen. Hvis vi spiser enzymfattig mat, må kroppen jobbe hardere for å produsere alle enzymene som er nødvendige for å støtte fordøyelses- og assimilerings-prosesser. Dette er prosesser som påvirker kroppens evne til å reparere vev til hjerne, hjerte, lunger, nyrer, lever og muskler.

Kroppen vår produserer to typer enzymer. Dette er metabolske enzymer og fordøyelsesenzymer. Metabolske enzymer finner du i intracellulære celler som brukes til reproduksjon, etterfylling av cellene og for å opprettholde og gjenoppbygge organer, vev og blod.

Enzymene dannes først og fremst i fordøyelsesorganene og i de hormonproduserende kjertlene våre, men også i alle kroppens celler. Dannelsen av enxymer styres av DNA som settes i gang av signaler fra cellemembranen i celleveggen. Celleveggen får hele tiden signaler fra andre celler, fra miljøet, fra maten og gjennom hjernen. Fordøyelsesenzymer finnes i fire slags hovedgrupper:

 • 1. Amylase fordøyer karbohydrater, stivelse og sukker i korn, frukter og stivelsesholdige grønnsaker
 • 2. Protease bryter ned protein i kjøtt, nøtter og ost til aminosyrer
 • 3. Lipase bryter ned fett og oljer i meieri- og kjøttprodukter til fettsyrer
 • 4. Cellulase hjelper til i fordøyelsen av kostfibre

Supermat

Når maten blir fordøyet, blir det brutt ned for absorpsjon. Gjennom enzymisk-aktivitet blir næringen transportert gjennom blodet med næringsstoffer. Her spiller enzymene en livsviktig rolle. Samspillet mellom næring og enzymer fungerer som katalysatorer i utallige biologiske reaksjoner i kroppen.

Vi mister gradvis evnen til å produsere enzymer med alderen. Du merker ikke forskjell før du plutselig oppdager at du ikke tåler visse matvarer lenger. Slike intoleranser kan følges av allergier, tretthet, fordøyelsesplager som halsbrann, luft, forstoppelse og sår.

Slik motvirker du enzym-tapet!

For å opprettholde en sunn fordøyelse kan vi øke enzymaktiviteten ved å for eksempel bløtlegge og spire frø, belgfrukter og nøtter. Inkluder enzymrik mat i kostholdet. Her er noen eksepmpler på enzymrik mat:

 • Ananas
 • Papaya
 • Meloner
 • Mango
 • Kiwi
 • Druer
 • Avocado
 • Rå honning
 • Bipollen
 • Ubehandlet meieri produkter
 • Kefir
 • Hvetegress
 • Kokosvann
 • Fermenterte grønnsaker

Spise mer ubehandlet, rå mat og fermenterte grønnsaker. Velg naturlig, økologisk/biodynamisk mat når det er mulig, som har høyere næringsverdi en vanlig mat og dermed flere livsviktige enzymer.

Kilde: raw-food.no, ecology.com, kilden.info, The Green Foods Bible av David Sandoval

Leave a Comment