Posted on: 4. mars 2021 Posted by: Jostein Rygge Comments: 0
Nøkkelhull

Nøkkelhullsmerkingen er et samarbeid mellom Mattilsynet og Helsedirektoratet. Symbolet skal hjelpe folk å velge det sunneste alternativet innenfor den bestemte matvaregruppen. Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og fullkorn og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 matvaregrupper. I noen matvaregrupper er det også satt krav til minimumsinnhold av sammalt mel (fullkorn), grønnsaker, frukt og bær.

av Jostein Rygge

Nøkkelhullet er et felles nordisk merke. Kravene utarbeides av myndighetene i Norge, Sverige og Danmark og støttes av Nordisk Ministerråd.
Matvarer som kan få Nøkkelhullet:
 • Vegetabilske produkter som soyamelk, havredrikk, tofu og vegetabilske alternativer til kjøtt og fisk
 • Frukt og bær – friske eller frosne
 • Kjøtt og pålegg – ferskt eller frossent
 • Fisk og skalldyr – fiskeprodukter, ferske eller frosne
 • Olje/margarin
 • Brød og kornprodukter som gryn, pasta, ris og frokostblandinger
 • Ferdigretter som supper, pizza, wraps, smørbrød, osv.
 • Meieriprodukter som melk, yoghurt, ost
 • Grønnsaker og poteter – friske eller frosne

Kjøtt og kjøttprodukter får derimot Nøkkelhullet kun om de inneholder mindre enn ti prosent fett. Produktene kan maks inneholde fem prosent sukker. Kjøttprodukter, som pølser og kjøttkaker, må dessuten ha minst femti prosent kjøttandel.
Det er foreløpig ingen krav til saltinnhold i kjøtt og kjøttvarer, men en revidert forskrift forventes å være klar i nærmeste framtid og her vil det settes krav til maksinnhold av salt i kjøtt- og fiskeprodukter.

Sukkerholdige drikker som juice, syltetøy, alkoholholdige drikker, sauser, godteri, is, pannekaker, kaker, snacks og matvarer som inneholder søtstoffer får ikke Nøkkelhullet.

Egg gis heller ikke nøkkelhullsmerket, fordi det ikke finnes noe sunnere alternativ i matvaregruppen “egg”.

Det er kun industripakkede matvarer med næringsdeklarasjon, som kan ha nøkkelhullsmerking. Unntakene fra dette kravet er ubearbeidet frukt, bær, grønnsaker, fisk og sjømat. Disse matvaregruppene kan merkes med nøkkelhullet uansett.
Kjøtt fra ferskvaredisker kan ikke merkes, selv om det er like magert som industripakket kjøtt. Vi håper ikke denne utviklingen kan bety slutten på de få ferskvarediskene som er igjen her i Norge.

Priskrig

De siste års konkurranse hos matvarekjedene særlig på “sunne” matvarer har imidlertid skapt en større mistro til ordningen. Etter min mening burde ikke økonomiske interesser stå i veien for et sunnere kosthold, men slik er verden.
Matvarekjedene har i det sistet kuttet moms og presset prisene ned på nøkkelhullsmerkede varer. Dette har gjort det vanskeligere for produsentene som igjen har fjernet merket på diverse varene.

– Det er ingen holdbar løsning å fjerne nøkkelhullsmerkingen. Her må vi sette oss ned med myndighetene og diskutere hvordan vi får løst dette. Dette sier noe om prispresset totalt sett. Men skal man ta helse og sunnhet på alvor, så må man finne en annen løsning, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis i Ica Norge.

Norgesgruppen sier at de ønsker flere nøkkelhullsprodukter inn i sine kjeder, og at de merker alle egne produkter når de kan det.

– Det er generelt sterk priskonkurranse på sunne og helsefremmende produkter, inklusive nøkkelhullsmerkede produkter, og at inntjeningen er lav for mange av disse produktene, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop.

– Vi i Rema 1000 stiller oss positive til nøkkelhullsordningen og vet at dette gjør det lettere for forbrukerne å ta sunne valg. Vi må nesten henvise til leverandørene hva angår deres vurderinger av fjerning av nøkkelhullsmerket, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Bayer i Rema.

Referanser:

 • http://www.nokkelhullsmerket.no
 • http://www.matprat.no
 • http://helsedirektoratet.no
 • http://www.aftenposten.no – Nå fjerner leverandørene nøkkelhullsmerket fra varene

Leave a Comment