Posted on: 13. april 2020 Posted by: Jostein Rygge Comments: 0
bukspyttkjertelen

De fleste tenker nok på sukkersyke/diabetes når de hører insulin. Men uten insulin ville blant annet proteinshaken du tar, ikke blitt levert dit det skal.

insula_pixabay
Insulin kommer fra det latinske navnet på øy: insula

Av Jostein Rygge

Insulin er et hormon, men ogå et protein. Det består av 51 aminosyrer.
For flere år siden ble insulin bare omtalt som behandlig for diabetes. Hormonet transporterer glukose fra blodet til cellene og det er nettopp det diabetes gjør vanskelig. Diabetes svekker evnen til å kontrollere blodsukkeret. Men, insulin kan så mye mer!

Det er brukt flere typer insulin til diabetes. Både storfeinsulin, svineinsulin og fiskeinsulin.

Insulin har også en mørk side. Det kan legge til rette for fettlagring. Så utfordringen vil være å balansere insulin så forholdene blir lagt til rette for optimal muskelvekst, og fortsatt klare å holde seg slank.

Insulin produseres i en cellegruppe kallt de langerhanske øyer og sitter i bukspyttkjertelen. Derfor fikk hormonet navnet insulin fra det latinske ordet for øy, insula. Det utskilles så til blodet på grunnlag av matinntaket og blodsukkeret.

Insulin og muskler

Insulin utskilles fra bukspyttkjertelen når du spiser karbohydrater og proteiner. Men ulikt andre proteiner er dette et funksjonelt protein, mye likt veksthormon. Altså, det fungerer i mindre grad som et byggematriale og mer som et signalstoff.bukspyttkjertelen

Når insulin utskilles av bukspyttkjertelen finner det veien til blodet. Der henter det glukose, aminosyrer og kreatin for så å dra på sin rute. Omtrent som et postbud. Det besøker forskjellige typer kroppsvev, inkludert muskelvev. En muskelcelle(muskelfiber) har mange insulinmottakere, ikke ulikt postkasser/dockingstajoner.
Her signaliserer insulin til muskelen at den nå burde åpne ‘slusene’ for mottak av nettopp glukose, aminosyrer og kreatin.

I tillegg til dette, danner insulin en biokjemisk reaksjon i muskelen, som optimaliserer proteinsyntesen.

Insulin har også en annen flott egenskap. Det utvider blodårer og lar blodet strømme i større mengder og fortere frem til musklene. Dette vil også øke tilgjengeligheten til både muskelmat, vitaminer og alt en muskel trenger.
Faktisk er dette noe av grunnen til at kroppsbyggere spiser raske karbohydrater på konkurransedagen. Insulinet hjelper både til å kjøre karbohydratene inn i muskelen for å gjøre den hardere, og det gjør deg også mer vaskulær(synlige blodårer) og får trykk/pump).

Insulin og fett

Insulin fungerer omtrent likt på fettceller som på muskelceller. Det betyr at det signaliserer til cellen at den skal åpne opp for næringsstoffer. Insulinet signaliser til kroppen at den akkurat har fått næring. Siden kroppen hele tiden prøver å spare på energi, stopper den forbrenningen av fett og istedet forbrenner nylig inntatte næringsstoffer.

Så, her ser man at et større inntak av glucose og fett fører til at kroppen lagrer mer kroppsfett. I tillegg vil også mindre forbrennes, så vi ser også at lavkarbo og/eller GI-diett kan gi en fordel for mange.

Ta kontroll over karbohydratene i maten, som du spiser, med Phase 2 To Go. Effekten av Phase 2 To Go virker umiddelbart ved inntak. Ruis Phase 2 To Go blokkerer opptil 70% av karbohydratene i mat, som ris, poteter, pasta og bakervarer.
Ta kontroll over karbohydratene i maten, som du spiser, med Phase 2 To Go. Effekten av Phase 2 To Go virker umiddelbart ved inntak. Ruis Phase 2 To Go blokkerer opptil 70% av karbohydratene i mat, som ris, poteter, pasta og bakervarer.

Men pass på! Blodukkernivået ditt kan kræsje og gi hypoglykemiske symptomer. Altså lavt blodsukker.

Fra tid til annen kan man ty til mye raske karbohydrater på kort tid. Dette hever blodsukkeret ditt veldig fort, noe som gjør at det blir sendt ut for mye insulin. Insulinet vil derfor tømme blodet for mer sukker enn det burde.
Da kan et kræsj oppstå og hypoglykemi kan tre inn. Hvor kraftig dette føles avhenger av flere ting som din insulinfølsomhet og om reseptorer virker som de skal.

Et kræsj kan føles som om du mister energien helt og du kan føle deg kvalm, trøtt, få hodepine, bli irritabel og i noen tilfeller få angstanfall. Sulten kommer og man tyr fort til raske karbohydrater igjen, eller så fører det ofte til overspising. Og som du kanskje forstår nå, fører dette ofte til et nytt kræsj.

Vit hva du spiser

Siden insulin både har gode og dårlige sider, bør du lære deg hvordan du på best mulig måte drar nytte av insulin-utskillelsen. Både i forhold til muskelvekst og for å hindre fettavlagring.

GI

Mange vil si at karbohydrater er karbohydrater, men av diverse studier ser vi at karbohydrater har forskjellig opptakshastighet.

For å gjøre dette enkelt har man lagd en såkalt glykemisk indeks(GI). Lav indeks angir at karbohydratene har sakte opptak og høy GI at de har raskt opptak.

Her er et lite eksempel med vanlig matvarer:

 • Lav (trege)
  • Havregryn
  • Surdeigsbrød
  • Fullkornspasta
  • Rugbrød
  • Søtpotet
  • Det meste brun ris
  • Quinoa
  • Fullkornsbrød
  • Bønner
  • De fleste frukter
 • Høy (Raske)
  • Bordsukker
  • Vitargo
  • Vanlig potet
  • Dextrose
  • Couscous
  • Vanlig pasta
  • Det meste hvit ris
  • Vingummi
  • Vanlig brus
  • Loff
  • Corn Flakes og flere frokostblandinger
  • Sportsdrikk

De fleste enkle sukkerarter/karbohydrater som f.eks. bordsukker(sucrose) scorer høyt mens komplekse karbohydrater som f.eks. søtpotet scorer lavt. Her er det imidlertidig mange unntak. Frukt f.eks. har høyt fructose-innhold, men scorer fremdeles lavt. Det er 2 grunner til det. For det første har frukt mye fiber og for det andre klarer ikke kroppen å bruke sucrose til energi.

Eksempler på unntak er: cantalope, dadler og vannmelon.

Men dette går også andre veien med enkelte matvarer man skulle tro havnet i den andre enden.

Hold deg lavt, men vit når du skal gå høyt

En av de viktigste tidspunktene å holde seg på en lav GI, er før trening. I mange år likte kroppsbyggere og andre idrettsutøvere å holde seg på en høy GI før trening. De argumenterte med at man ønsket rask energi. Rask energi fikk de, men den dalte fort. Så, om du inntar karbo før trening, pass på å få i deg de med lav GI. Gjerne sammen med en proteinshake.

Forskning på dyr har vist at de lever opptil 50% lengre med et karbohydratinntak med lav GI. Denne forskningen er ikke fullstendig på mennesker, men det er vist at celler både er sunnere og lever lengre med lave insulinverdier.

Når du skal innta karbohydrater med høy GI er ikke fullt så viktig.

Det skal sies, at GI-dietter er noe veldig mange mener virker, inkludert helsemyndigheter og leger, mens andre synes det har liten verdi.

Det er desverre rapportert flere tilfeller og man vet det er tilfeller som ikke er rapportert, av misbruk av insulin blant idrettsuttøvere og spesielt innen kroppsbygging. Dette bygger på den positive effekten det har hos diabetikere. Men ingen forskning har vist at dette har noen god effekt hos andre. Misbruk av insulininjeksjoner kan føre til hjerneskade eller døden.

Referanser

 • Wikipedia: insulin, sugar crash
 • Jim Stoppani, Ph.D.

Leave a Comment