Posted on: 21. januar 2016 Posted by: Bodymag Comments: 0
lokal valuta utlandet

Bodymag dro til sverige for å kjøpe kosttilskudd. Det er det mange som gjør. Spørsmålet du alltid får i kassen er “Vil du betale i norske eller svenske kroner”. Vi fulgte med i kassene og samtlige nordmenn svarte “norske”. Det riktige svaret  er derimot “svenske”, hvis du har norsk bank!

lokal valuta utlandet

Av: Marika Lejon

Planlegger du å handle inn kosttilskudd i Sverige, bør du alltid svare at du vil betale med svenske penger på kortet ditt. Svenske butikker langs grensen har ofte betalingsterminaler med kabler til Norge. Betalingsterminalen er norsk, men står i Sverige. Dette gjør at butikken kan belaste betalingen i norske kroner og da er det butikken som bestemmer valutakursen. Betaler du derimot i svenske kroner, er det kortselskapet ditt som bestemmer valutakursen. Valutapåslagene hos butikkene kan komme på over dobbelt så mye ved betaling i norske kroner. De som svarer at de vil betale med norske kroner (noe som føles veldig trygt), sier faktisk ja til et surt og skjult valutagebyr.

Kjøpesentrene i Sverige noterer valutaen i norske kroner. Når de tilbyr deg lav kurs for norske kroner, betyr det at du som norsk kunde må betale dyrere for svenske kroner.

Dine Penger har gjennomført stikkprøver, der det viste det seg at en kinarestaurant på Nordby-senteret tok så mye som 11% i skjult valutagebyr.

Dette gjelder ikke bare når du handler i Sverige, men på flyplasser rundt omkring i Europa kan de også spørre om du vil betale i norske kroner. Her bør du være var! Betal alltid med valutaen i det landet du oppholder deg i! Dette er det viktig uansett om valutaen er sterk eller svak. Forskjellen på dyr og billig veksling fort utgjøre mange hundrelapper. Valutapris er det du betaler for å få tak i valuta, enten i form av gebyrer og avgifter ved minibankuttak eller vekslingsgebyrer ved vekslingskontorer.

Minibank i utlandet

Pass ektra godt på når du går i minibanken i utlandet. Det beste er å droppe minibanken helt og KUN dra kredittkortet ved kjøp. Minibankene prøver nesten ALLTID å lure deg til å velge å veksle pengene dine mot et gebyr. Ofte er det slik at hvis du velger å ta ut penger i den lokale valutaen, så vil minibanken gi deg en advarsel om at du nå velger en dyrere løsning og spørre om du er sikker på at du ikke vil betale i din egen valuta, altså norske kroner. Her skal du ikke la deg lure. Velger du norske kroner omregnes kursen til norske kroner i butikken eller minibanken, og de legger inn den valutakurs og det påslaget de ønsker ved omregningen. Ofte fremstilles det som å betale i NOK som det naturlige valget, noe som kan koste deg dyrt. Gebyret bankene tar for å veksle pengene dine til lokal kan være skyhøye. Ta alltid ut penger i lokal valuta og ikke i norske kroner!

Tar du ut kontanter på ferie kan det koste deg flere hundrelapper ekstra i gebyrer. Bruker du derimot kortet ved hvert eneste kjøp, er det ofte gebyrfritt.>>>

bodymag.no
Mange drar til SVerige for å kjøpe produkter som ikke kan kjøpes i Norge og for handle billig. Men du kan bli lurt!

Ut og reise?

Skal du ut og reise, bør du ha med deg to kort. Et debetkort og et kredittkort som du ikke har i samme lommebok. Om du mister det ene, så har du et annet! Å miste tilgang til penger i utlandet kan ha ganske fatale konsekvenser og kan gjøre drømmeferien til et mareritt.

Du bør bruke kredittkort til å betale ferieutgiftene. I utlandet er det tryggest å betale med kredittkort, fordi du kan sjekke at beløpet stemmer før du betaler regningen når du kommer hjem. Da er det ikke like lett å bli lurt. Bruker du kredittkort har du fordelen av rentefri betalingsutsettelse, gebyrfrie varekjøp og en oversiktlig faktura over ferieforbruket. Ta vare på kvitteringene og sjekk forbruket mot fakturaen når du kommer hjem.

Du må aldri la ekspeditør eller kelner ta med kortet fra der du er plassert, bli heller med bort til betalingsterminalen dersom den er et annet sted i lokalet.

Vi håper du husker denne artikkelen, slik at du ikke blir snytt for penger!

Referanse: dinepenger.no

Leave a Comment