Posted on: 1. september 2014 Posted by: Bodymag Comments: 0
BODYMAG

Hvis du vil ha en energisk, sterk og sunn kropp, må du passe på at du sover godt om natten. Her er noen tips for gode sovevaner.

Tekst/foto: Marika Lejon

Vi sover omtrent en tredjedel av livet vårt og søvnen gir oss restitusjon, hvile og overskudd som vi trenger for å fungere. Noen sliter med søvnen fordi de har mange bekymringer. For at du skal føle deg opplagt, energisk og glad trengs det sunne sovevaner.

BODYMAGSlapp av!

Slapp av før sengetid, unngå hard fysisk aktivitet de siste timene før du skal sove. Det er svært vanlig å trene på kvelden, siden det er da man gjennom hele dagen har fylt opp glykogenlagrene. Likevel bør du slappe skikkelig av mellom trening og leggetid. En god måte å gjøre det på er å lage seg en god og varm te uten koffein. Legg deg helt ut på sofaen og sett på avslappende musikk. Bare kjenn på hvor deilig det er å slappe av etter en slitsom økt. Kjenn hvordan kroppen kribler av glede fordi du slapper av.

Luftig soverom for god fettforbrenning

Soverommet skal være luftig og ikke for varmt eller for kaldt, når du skal sove. Oksygentilførsel er også viktig for god fettforbrenning, så ha vinduet på gløtt. Du bør sove med noe tynt på deg om natten med et stoff som du synes er behagelig, særlig hvis du svetter mye om natten. Da unngår du å bli klam. Hvis du er vant til å sove naken og det fungerer best, gjør du selvfølgelig det. Sover du naken, men svetter mye burde du likevel prøve å ha på deg noe tynt om under dyna. Svetting kan tyde på ustabil forbrenning. Trener du ofte vil kroppstemperaturen bli mer stabil. Spiser du mye karbohydrater med høy GI, kan dette også føre til svette om natten. Et sunt kosthold kan gjøre underverker for nattesøvnen. Er det nattestøy kan du bruke sov-i ro i ørene og er det for lyst er det fint med en sovemaske over øynene.

Rutine

Du bør prøve å legge deg og stå opp til samme tid hver dag, også i helgene. Men hvis du synes at du får for lite søvn i ukedagene, er det fint om du sover en ekstra time eller to i helgen. Men etter å ha sovet deg ut en gang, burde du gå rett tilbake på den gamle rutinen. Hvis du sover lenge på morgenen flere morgener etter hverandre, vil du få en ujevn og ubehagelig døgnrytme. Det merker du kanskje når du har lange ferier. Noen ganger føler du at du bare blir enda latere og mer inaktiv av å slappe av. Ikke fall inn i en slik vane. Tell hvor mange timer du sover også i feriene, så kroppen gjenkjenner rutine.

Finn roen

Du bør også unngå alkohol, koffein og drikker med mye sukker. Det forstyrrer søvnen. Ikke drikk mye før du legger deg. Du vil vel ikke stå opp flere ganger om natten, fordi du må på do? Dette er også en faktor som ødelegger nattesøvnen. Ikke tving deg til å sove hvis du ikke klarer det. Sovner du ikke i løpet av en halv time bør du gå ut av sengen og gjøre noe konstruktivt. Dette konstruktive må være avslappende som å lese i en bok, eller ta en kopp med urte-te som for eksempel kamillete eller sove-og beroligende te. Gå og legg deg igjen når kroppen føles tyngre og du begynner å bli lei av det du holder på med. Hvis du blir gira av det du bedriver tiden med, må du umiddelbart finne på en annen aktivitet, slik at du får mulighet til å blir trøttere.

Legg vekk problemene dine

En av de viktigste tingene for å oppnå bra søvn er å legge fra deg problemene. Tanker har lett for å komme på avveier. Tankene er ofte den aller største grunnen til at du ikke får sove. Når du legger deg, kan du forsøke å holde tankene fast ved å tenke på noe behagelig. Det kan være en spesielt god opplevelse, for eksempel en fin sommerferie, yndlingsstedet ditt, eller en solfylt strand. Leggetiden er et perfekt tidspunkt for å visualisere dine drømmer på. Drøm om dine flotte muskler, din flotte kropp, hvor fantastisk dagen i morgen blir, hvor bra du skal trene og hvordan folk ser opp til din styrke og sunnhet. Med en gang du tenker på noe negativt, snur du tanken. Hvis du for eksempel tenker at du hater sjefen på jobben, så tenk heller på de gangene sjefen var hyggelig og prøv å tenke på de positive sidene og hva du kan forbedre. Bestem deg for at du ikke skal mislike denne personen. Legg en plan for hvordan dere skal få et bedre forhold på jobben. Uansett hvor mye sjefen irriterer deg, så må du heve deg over dette. Du trenger ikke være slik selv.

Harmoniske mennesker sover godt!

Så enkelt kan det være å få det bedre på natten. Har du det bra på dagen gjenspeiler dette seg på nattetid. En person som har det bra, sover godt. Har du dårlig nattesøvn, bør du ta det som et symptom og virkelig tenke over hvordan du egentlig har det. Du kommer ikke langt med negativ tenkning, så tenk lyst og se potesialet du har. Da får du skrudd av lyset lettere om natten.

 

Leave a Comment