Posted on: 23. juli 2015 Posted by: Jostein Rygge Comments: 0
Den labratorie-avlede muskelen sett fra et mikroskop farget for å vise mønstre laget av grunnleggende muskel enheter og tilhørende proteiner (rød), som er et kjennetegn på menneskelig muskel.

Forskere ved Duke University har avlet frem verdens første skjelettmuskel i laboratorie. Den har vist seg å virke likt som en hvilken som helst annen muskel.

av Jostein Rygge

Den labratorie-avlede muskelen sett fra et mikroskop farget for å vise mønstre laget av grunnleggende muskel enheter og tilhørende proteiner (rød), som er et kjennetegn på menneskelig muskel.
Den labratorie-avlede muskelen sett fra et mikroskop farget for å vise mønstre laget av grunnleggende muskel enheter og tilhørende proteiner (rød), som er et kjennetegn på en menneskelig muskel. (Nenad Bursac/ Courtesy of Duke University)

Ifølge en presseutgivelse fra universitetet responderer muskelen på stimuli som elektriske pulser, biokjemiske signalstoffer og medisiner. Og, på samme måte som musklene i kroppen. Håpet med denne nye utviklingen, vil være bl.a. å spare dyr og mennesker for forsøksstudier.
Dette ble utført under ledelse av Førsteamuensis(associate professor)Nenad Bursac og Postdoktor Lauran Madde.

Spontane sammentrekninger. (Courtesy of Duke University)

Det flotte med dette arbeidet er at det kan tjene som en testbenk for kliniske studier, bare i en petriskål istedet. Vi jobber med å teste medisiners effekt og trygghet uten å risikere pasienters helse, og også til å reprodusere de funksjonelle og biokjemiske signaler til forskjellige sykdommer spesielt de sjeldne og de som gjør muskelbiopsi vanskelig.”
– Nenad Bursac
Muskelen ble avlet frem fra stamceller som ble festet til en 3 dimensjonal ramme. Rammen ble så lagt i en spesiell næringsrik væske for å hjelpe stamcellene til å bli muskelfibre.
Et av våre mål er å bruke denne metoden til å utvikle personlig tilpasset medisin til pasienter. Vi kan ta en biopsi fra hver pasient, avle nye muskler til å bruke som testprøver og eksperimere for å se hvilke medisiner som vil fungere best for hver enkelt person.
– Nenad Bursac

Se video for hvordan den reagerer på elektrisk stimulans:

Referanser:

Leave a Comment