Posted on: 20. mai 2021 Posted by: Bodymag Comments: 0
etter_bleking_Marika_lejon kopi

Siden 2012 ble det forbudt å bruke hydrogenperoksid til tannbleking hjemme. Det er i dag kun tannleger som lovlig kan bleke tenner. Peroksid er et kjemikalie som kan føre til etseskader, brannsår i tannkjøttet og gi ising i tennene. Eksperter mener også at peroksid kan skade oss på andre måter, som man ikke er klar over enda.

Peroksid er skadelig

Tenner skal ikke være kritthvite. Tenner er faktisk naturlig litt gule. Men med peroksid kan du altså bleke tennene enda hvitere enn det som er naturlig. Tannleger anbefaler ikke å bleke tennene mer enn en gang per tredje år. Mange som har bleket tennene sine har opplevd så mye smerter under behandling at de måtte avbryte. Peroksid brukes når man bleker håret, så det er sterke stoffer. Leger vet heller ikke virkningen av peroksid, hvis det brukes alt for hyppig. Det er umulig å ikke svelge litt av kjemikaliene under behandling.

tannbleking
Hvitere tenner hos Neglhuset i Oslo

Ny metode mot misfarging

Det finnes heldigvis andre metoder for å få et fint smil. Snus, røyk, vin og kaffe er med på å misfarge tennene våre. Du kan fint fjerne denne misfargingen uten å måtte bleke tennene. Det finnes nye metoder som er 100% smertefrie og som ikke inneholder peroksid. Bodymag testet ut en slik metode hos Neglhuset i Oslo. Vi var klar over at tennene ikke ville bli colgate-hvite, men at metoden ville fjerne misfargingen. Her kan du se resultatet. Tennene ble noen nyanser hvitere og ga en merkbar forbedring.

tenner_marika_Lejon
Før bleking: Marikas tenner er mest lik de tennene som er trukket opp på rekken, men faktisk ikke så langt i fra de bruneste tennene helt til venstre. Målet er å få de hvitere en dette. Dette bildet er tatt i speil, så derfor vises de bruneste tennene på høyre side i neste bilde.
etter_bleking_Marika_lejon
Etter bleking: Marikas tenner er flere nyanser hvitere enn hva de var. De tennene som er trukket opp fra rekken, er der hun var før behandling.

Farlig med hjemmebleking

Mange skaffer peroksid fra USA, etter at EU innførte nye regler i 2012. Å bleke tennene selv med peroksid kan gi svært uheldige konsekvenser. Dette anbefaler vi ikke, da det som sagt kan skade tenner, tannkjøtt og gi store ising-plager. Hvis du absolutt vil bruke peroksid, så er det tryggeste å betale den dyre prisen for bleking hos tannlegen. Hvis du er litt lur, så hopper du over kjemikaliene og tar en tur til Neglhuset. Her får du bort misfarging på under en time. Helt smertefritt!

Mat for hvite tenner

Hvis du lurer på om det er noe du kan spise for å få hvitere tenner, så er det det. Matvarer som sellerirot, eple, pære og gulrot setter i gang spyttproduksjonen og bidrar til at flekker på tennene blir vasket bort. Det er fordi det fungerer som massasje på tannkjøttet og renser tennene, i følge Marius Fischer som er tannlege hos Oralcare.no. Han får støtte fra Maren Smedseng, som er tannpleier ved Fornebu tannlegesenter. Hun mener spytt er med på å nøytralisere syrer i munnen og skyller bort fargestoffer.

Kilde: NRK.no og abcnyheter.no

Leave a Comment