Posted on: 8. mars 2021 Posted by: Bodymag Comments: 0
motgang

Mange har foreldre som er overvektige og skylder på gener når det blir snakk om å være overvektig. Er dette en reell unnskyldning til at man har noen kilo for mye? Er det helt bortkastet å trene og spise riktig, siden man bare legger på seg uansett?

Tekst/foto: Marika Lejon

Du bestemmer mer enn genene

Det er riktig at vekten i større og mindre grad er regulert av gener, alder og kjønn. Det som er feil, er å tro at du ikke har mulighet til å trosse disse genene. Genene kan gjøre deg mer og mindre disponibel for fettlagring, men det er avgjørelsen din når det gjelder mat og trening som gjør deg overvektig. Ikke genene!

Det finnes en bok om akkurat dette, som heter “Genetic Nutrition” av Simopoulo, Herbert og Jacobson. Her vises det gode eksempler på mennesker med lav metabolisme, som klarer å motvirke utviklingen av vektøkning ved å trene regelmessig og spise riktig. De aller fleste studier viser at det er livsstil som bestemmer om du er slank, muskuløs og sprek. Genetikk, alder og kjønn er faktorer som du kan overvinne, ved å bruke vilje og kunnskap.

Legg på deg muskler!

Husk at hvis du har lett for å legge på deg, så har du lett for å legge på deg muskler også. Dette er bare å utnytte til høyeste grad. Mange som har meget høy forbrenning sliter med å legge på seg. De klarer rett og slett ikke å spise mer enn de forbrenner, noe som er helt avgjørende for å legge på seg muskler. Folk er forskjellige. Noen kan spise mye og andre lite. Noen kan spise mye av en type mat, mens andre reagerer negativt på samme maten. Det gjelder å bli kjent med kroppen og prøve seg fram. Bruk målebånd, vekt og speil, og tell kalorier. Skal du bli kjent med hvordan kroppen din reagerer på mat, mengde mat og trening, så må du faktisk kontrollere hvordan du ligger an.

Gi opp enkle løsninger

Mange gir opp slanking og trening. Dietter som lover fem kilo på tre uker er ofte bortkastet. Går du ned mye på kort tid, så er det mest sannsynlig vann du har kvittet deg med (karbodydrater binder vann) eller at du har tapt muskelmasse. Det er vanlig at man raskt legger på seg igjen av enkle metoder for å gå ned i vekt.

Å starte en ny livsstil med trening og riktig kosthold er den eneste veien til varig suksess. Ikke la genene stoppe deg. Det er kanskje ikke ALT du kan klare, men du kan oppnå fantastiske og utrolige resultater ved å gjøre det beste ut i fra de mulighetene du har. Det er aldri bortkastet å spise sunt og bevege seg!

Lykke til!

Leave a Comment