Posted on: 8. mars 2020 Posted by: Bodymag Comments: 0
motgang

Mange har foreldre som er overvektige og skylder på gener når det blir snakk om å være overvektig. Er dette en reell unnskyldning til at man har noen kilo for mye? Er det helt bortkastet å trene og spise riktig, siden man bare blir feit uansett?

Tekst/foto: Marika Lejon

motgang

Du bestemmer mer enn genene

Det er riktig at vekten i større og mindre grad er regulert av gener, alder og kjønn. Det som er feil, er å tro at du ikke har mulighet til å trosse disse genene. Genene kan gjøre deg mer og mindre disponibel for fettlagring, men det er avgjørelsen din, når det gjelder mat og trening, som gjør deg overvektig. Ikke genene!

Det finnes en bok om akkurat dette, som heter “Genetic Nutrition” av Simopoulo, Herbert og Jacobson. Her vises det gode eksempler på mennesker med lav metabolisme, som klarer å motvirke utviklingen av vektøkning ved å trene regelmessig og spise riktig. De aller fleste studier viser at det er livsstil som bestemmer om du er slank, muskuløs og sprek. Genetikk, alder og kjønn er faktorer som du kan komme forbi, ved kun å bruke vilje og kunnskap.

Legg på deg muskler!

Husk at hvis du har lett for å legge på deg, så har du lett for å legge på deg muskler også. Dette er bare å utnytte til høyeste grad. Mange som har meget høy forbrenning sliter med å legge på seg. De klarer rett og slett ikke å spise mer enn de forbrenner, noe som er helt avgjørende for å legge på seg muskler. Folk er forskjellige. Noen kan spise mye og andre lite. Noen kan spise mye av en type mat, mens andre reagerer negativt på samme maten. Det gjelder å bli kjent med kroppen ved å prøve seg fram med for eksempel målebånd, vekt, speil og telling av kalorier. I begynnelsen kan dette være komplisert, men det tar ikke lang tid før man kommer inn i det. I en verden av fastfood og mye fedme, er slik kontroll av kroppen bare positiv og kan hjelpe deg med å holde deg sunn og leve lengre.>>>

Gi opp enkle løsninger

Mange gir opp slanking og trening på grunn av alle de falske ryktene omkring vektnedgang. Dietter som lover fem kilo på tre uker og “bli kvitt celulitter” er bare tull. Går du ned for mye på kort tid, så er det nok ikke bare er fett. Det er vann, “tarmfyll” og muskler. Celulitter er ikke bare hokus pokus å få vekk. De aller tynneste kan ofte ha massevis med celulitter. Man vil sannsynligvis finne andre løsninger enn å trene og spise sunt, fordi man tror man ikke kan klare det. Vel, det er helt bortkastet med alle disse andre og nye løsningene. Det er vanlig at man raskt legger på seg igjen av enkle metoder for å gå ned i vekt.

Trening og riktig kosthold er den eneste riktige vei til varig suksess. Dette i forbindelse med å gi seg selv tid. Det handler om å endre livsstil og finne en balanse som opprettholder reultatene du oppnår. Du er den eneste i denne verden som kontrollerer og bestemmer over kroppen din, så hvorfor ikke gjøre deg selv den tjenesten? Kast søppelmaten og kom deg ut. Det er bare snakk om å ta et valg og stå på det.

Ikke la genene stoppe deg. Ikke sykdom heller. Det er mennesker der ute som klarer å trosse alle former for motgang. Det er kanskje ikke ALT du kan klare, men du kan oppnå fantastiske og utrolige resultater ved å gjøre det beste ut i fra de mulighetene du har. Ingen grunn til å la genene styre. 

Lykke til!

Leave a Comment