Posted on: 17. oktober 2014 Posted by: Bodymag Comments: 0

Det har vært mye diskusjoner rundt eksponeringsbehov både i nyhetene og på facebook. NRK meldte nettopp at 20.000 unge har sendt nakenbilder via nett. Mange klager over det ekstreme eksponeringsbehovet på sosiale medier, hvor folk legger ut treningsbilder på grensen til porno. Spørsmålene handler gjerne om hvor grensa går på hvor mye man kan eksponere. Har narsissistene formet vårt nye samfunn?

kropp
Jeanette E. Bache og Andreas Santorinios har jobbet hardt for formen og legger ofte ut bilder av progresjonen. Men hvor går egentlig grensene for hva man bør legge ut?

Forskere har undersøkt narsissisters bruk av facebook og det er en stor mulighet for at det er narsissistene i samfunnet vårt som tøyer grensene til den vanlige sosiale bruker. Det blir kanskje så vanlig å se narsissistenes eksponeringer i sosiale medier at disse rett og slett bidrar til høyere nivåer av lidelsen i nettsamfunnet.

Du trenger ikke være narsissist for å legge ut slike bilder, men du kan ha blitt eksponert for mye aktivitet med narsissiste tendenser på sosiale medier at terkselen blir lavere for hva du er villig til å legge ut. Med tiden antyder forskerne at dette kan føre til høyere grader av narsissisme i samfunnet vårt.

Hva er narsissisme?

I følge forskerne ser narsissister på seg selv på en overdrevent positiv måte. De syns de er mer attraktive, intelligente og unike enn andre. I det lange løp er narsissister mindre opptatt av varme, varige og intime forhold, og mer opptatt av å virke kjølige, dominerende og populære. Måten narsissister viser seg på facebook kan avsløre dem. Det finnes flere grader av narsissisme. De alvorligste tilfeller beskrives som narsissistisk personlinghetsforstyrrelse. Dette er en diagnose som har visse fellestrekk med psykopati.

Mennesker som er narsissistiske bruker blant annet Facebook for å promotere seg selv melder amerikanske forskere. Dethar blitt daglig kost å presentere seg selv og kommunisere på internett. Utviklingen har gått svært fort. Ser du noen år tilbke, så fantes det ikke slike nettsteder i det hele tatt. Facebook eksploderte i 2006 og har nå rundt 110 millioner aktive brukere.

Facebook som plattform for narsissister

Nå har to amerikanske forskere undersøkt hvordan narsissisme manifesterer seg i nettsamfunnet. De har funnet at faktorer som antallet Facebook-venner, type profilbilder og antallet meldinger på Facebook-veggen, henger sammen med graden av narsissisme hos brukerne. Konklusjonen er at siden narsissister har mange på vennelista si, vil den gjennomsnittlige bruker av Facebook oppleve et nettverk hvor de blir eksponert for narsissister i større grad enn ellers. Grunnen er naturlig nok at de som er narsissistiske figurerer på flere vennelister enn andre. Når en gjennomsnittlig bruker blir eksponert for narsissister i stor grad, så blir også normene tøyd ut. Dette kan faktisk bety at nettsamfunnene bidrar til høyere nivåer av narsissisme over tid!

For å undersøke hvordan narsissisme manifesterer seg på Facebook, har de to forskerne undersøkt personligheten til rundt 130 studenter ved hjelp av et skjema kalt Narcissistic Personality Inventory. Jo høyere score desto mer narsissistisk personlighet.

Buffardi og Campbell har gjort objektive analyser av innholdet på studentenes Facebook-sider (av antall venner, antall veggmeldinger, bilder osv). Siste delen av undersøkelsen gikk ut på at utrente observatører fikk rangere inntrykket av personenes narsissisme basert på disse facebooksidene. De fant ut at flere faktorer henger sammen med studentenes narsissisme. Dette er faktorer som antall venner, antall veggmeldinger, selvpromoterende ”om meg”-seksjoner, selvpromoterende sitater, profilbildets attraktivitet, profilbildets sexy-faktor, profilbildets grad av selvpromotering og albumbilder. De utrente observatørene var også i stand til å avsløre narsissister ved å se på Facebook-profilene.

Campbell mener narsissisme et interessant fenomen fordi det hemmer evnen til å danne sunne, langvarige mellommenneskelige relasjoner. Narsissister kan virke sjarmerende, men ender opp med å bruke mennesker til sin egen fordel.

Det blir spennende å se hvordan narsissismen utvikler seg i fremtiden. Blir vi kaldere, mer egosentriske og krigende i en endeløs kamp om å være best, dominerende og mest populær? Eller vil folk se veldig klart hvor det bærer hen og gjøre noe med seg selv og sine verdier? Trender kan fort snu og bare tiden vil vise hvordan utviklingen blir.

Kilde: forskning.no

Rippedhardcore_

Leave a Comment