Posted on: 14. august 2014 Posted by: Bodymag Comments: 0

Forskerne spår at man om ca 10 år til vil kunne gå ned i vekt uten å trene. Dette skyldes at det er oppdaget et hormon, som naturlig skilles ut i blodet etter en periode med trening.

Av: Marika Lejon

Rygg-Bodymag.no

Det er påvist at musklene skiller ut hormonet “irisin” etter trening. Hormonet er medansvarlig for at kroppens energiomsetning øker naturlig etter trening hos mus. Irisin aktiverer et program i de hvite fettcellene som omdanner dem til noe som ligner brunt fettvev. Hvitt fettvev lagrer energireserver i kroppen, mens det brune fettet omdanner fett til varmeenergi, som vil si at det brune fettet forbrenner fett.

Les også: Glykogenlagre – avgjørende for vekt og prestasjon!

Midlertidig er dette kun påvist hos mus, men forskerne er i gang med å undersøke dette hos mennesker. Hvis dette viser seg å være et faktum også hos mennesker, vil forskerne utvikle medisiner med samme effekt. De antar at det samme gjelder for mennesker og at de kan kunne påvirke kroppens energiomsetning på samme måte som trening gjør. Da kan man slanke seg uten å trene.

Fremtiden

Høyere energiomsetning betyr at man kan spise like mye mat, men legge på seg mindre fett. Irisin vil nødvendigvis ikke føre til vekttap, hvis man spiser i overdrevne mengder.

Irsin- Et peptid

Irisin er en peptid som dannes ved spalting av et protein som blir kodet av genet FNDC5. Irsin finnes i større mengder i musklene etter trening. I muskelcellen rives proteinet i begge ender, og danner hormonet irisin. Etter trening skilles irsinet ut i blodet og transporteres videre til det hvite fettvevet, hvor det aktiverer programmet for det brune fettvevet. Dermed omdanner det hvite fettet seg til noe som ligner brunt fett. Det var overraskende for forskerne at et protein fra muskelen signaliserer til det hvite fettvevet.

Brunt fettvev finner vi stort sett hos barn og hos noen pattedyr, mens voksne mennesker har svært lite nivåer av det. De positive egenskapene til det brune fettet, vil være et stort skritt i bekjempelsen av fedme. Siden hormonet er naturlig i kroppen vår, mener forskerne at det øker sannsynligheten for at man vil kunne gi det til pasienter i tilstrekkelige mengder, uten bivirkninger.

Les også: Hvorfor er søvn viktig for deg som trener?

Kan hjelpe mot type 2-diabetes

Irsin vil ikke bare øke energiomsetningen. Irisin i blodet fører nemlig til både vekttap og forbedret glukosetoleranse og insulinfølsomhet hos mus. Irisin vil altså kunne redusere risikoen for diabetes type-2.

Lever du usunt? Kom i gang med et bedre liv ved å bestille kosttilskudd online fra Kostimport.no.

Forskningen går fremover

Oppdagelsen av Irsin hos mus ble offentliggjort i 2012. Forskerne har allerede oppdaget mer brunt fett hos voksne. Nettsiden forskning.no ut en artikkel om at det nå var påvist brunt fett i nakken på voksne mennesker. Dette er imidlertid klassisk brunt fett. Dette fettet aktiveres av kulde. Nå jobbes det med å finne en metode til å aktivere de brune fettcellene hos voksne uten å måtte utsettes for kulde.

Tiden vil vise om forskerne knekker koden, både når det gjelder hormonet irsin og det klassiske brune fettet vi har i nakken. Irsin er som sagt et hormon som produserer noe som ligner på det klassiske brune fettet og som har samme funksjon, ved at det dannes fett som brenner fett. Forskerne antar at det vil ta ca 10 år å utvikle legemidler utifra denne forskningen, så det er bare å vente spent og trene hardt mens vi venter!

Leave a Comment