Posted on: 26. april 2013 Posted by: Bodymag Comments: 0
Copyright Julie E. Tennes

Norske barn blir tykkere og tykkere. Bare de to siste årene har det vært tre prosent økning i overvekt hos barn. Er vi for snille eller for slappe selv?

Av: Marika Lejon

Copyright Julie E. Tennes©Julie E. Tennes

Rundt 5% av alle norske åtteåringer lider av fedme. Når man blir voksen, kan fedme forårsake en rekke livstruende sykdommer. Man forsøker å sette i gang tiltak for å påvirke barnas vektproblemer gjennom foreldrene. Ellen Ersfjord ved Norsk senter for barneforskning ved NTNU, har arrangert «Fat camp» hvor foreldrene fikk undervisning i kost, ernæring og fysisk aktivitet. Foreldrene har i etterkant fortalt at barna begynte å ta initiativer hjemme. De foreslo sunnere mat og prøvde å få med foreldrene på ulike aktiviteter. Flere av foreldrene hadde problemer med å opprettholde motivasjonen til livsstilsendring over tid. Da forsvant også barnas motivasjon.

Det er ingen tvil om at matkultur blant barn går i negativ retning. Foreldre bør være nøye på hva barna spiser. Mange foreldre er redde for å være alt for strenge med mat, fordi vi lever i et kroppsfiksert samfunn. Dette kan føre til en alt for avslappet holdning til sunn mat og fysisk aktivitet.

Kanskje grunnen til at interessen for kropp, trening og kosthold har eksplodert i dagens samfunn, er et resultat av at vi legger på oss raskere. Da blir vi presset til å tenke nøyere gjennom hva vi spiser og om vi beveger oss nok. Tilgang på rask mat er betydelig større de siste 10 årene. Vi får flere og flere kiosker og kjeder, som stadig utvider utvalget sitt. Vi beveger oss også mindre fordi kommunikasjonen blir mer og mer teknologisk.

Kanskje fitness-livsstilen etterhvert blir nødvendig å integrere i alles hverdag, også hos barn, for at vi skal kunne holde oss friske og raske gjennom et stadig mer stressende liv, hvor vi i all hast må ha oss et enkelt måltid på 1-2-3?

Referanser: forskning.no

Leave a Comment