Posted on: 19. januar 2016 Posted by: Bodymag Comments: 0

Anabole steroider har blitt et problem i Norge. Er det på tide å bruke fornuften? Dagens kroppsfokus og selvopptatthet i sosiale medier har ført til at terskelen har blitt mye lavere for bruk av steroider. Vil noen våkne snart? 

steroider

Vi hører og ser disse menneskene hver dag. De som gir etter for samfunnets tåpelige trender og press. Det handler om steroider, sprøyter, operasjoner, tabletter og alt som kan få en til å prestere bedre og se ut som noe umenneskelig og unaturlig. Det er viktig at noen reagerer og våkner. Vi trenger de virkelige idealene, bokstavlig talt. I dag er det i mange miljøer helt ok å ta en kur steroider. Trenden ser ut til å bre seg ut til allmennheten. Folk bruker uten å tenke seg om. Har vi mistet fornuften i samfunnet?

Viktig arbeid mot doping

Christine Wisløff, som er leder av det nasjonale steroideprosjektet, Morten Heierdal (tidligere bruker) og Margaret Tveitan fra dopingtelefonen, hadde i forrige uke et viktig foredrag på Litteraturhuset i Oslo. Doping må frem i lyset!

steroider
Morten Heierdal peker mot dagens kroppsidealer og særlig bikinifitness som viktige faktorer i steroideproblematikken.

Det nasjonale steriodeprosjektets mål er

  • Å innhente forskning, kliniske erfaringer og brukerkunnskap om anabole androgene steroider og prestasjonsfremmende stoffer
  • Å utvikle en veileder for utredning- og behandling
  • Å etablering et nasjonalt, klinisk nettverk for erfaringsutveksling, kunnskapsutvikling og forskning
  • Å formidle kunnskap om behandling gjennom kurs, seminarer og fagartikler

Morten sin historie

Morten Heierdal var rundt 17 år da han startet med anabole steroider, men sa under foredraget at han opplever at brukerne blir yngre og yngre. Han mener at det å bruke sterioder har gått fra å være en subkultur til å bli en vanlig og folkelig greie. Barn helt ned i 13-årsalderen er ikke uvanlig i dag. Selv har han støtt på et barn i 11-årsalderen som brukte steroider. Han peker mot dagens kroppsidealer og særlig bikinifitness som viktige faktorer. Christine Wisløff mener de samme historiene går igjen. De starter med steroider ved 17-18-årsalder, i det de slutter med organisert idrett. Slik var også Morten Heierdals første omgang med stoffene. Han hadde en god oppvekst i en idrettsfamilie og den store drømmen var å komme på A-laget. Treningsstudioet hadde grei effekt, men så kom den første dosen steroider. Deretter begynte snøballen bare å rulle og narkotika ble også en del av hans hverdag. Heierdal la seg selv inn til avrusning etter å ha innsett noen harde fakta med hjelp av sin datter. Etter et fengselsopphold begynte han å jobbe for Antidoping Norge og har holdt over 300 foredrag.

steroider2
I dag er det ikke helt uvanlig å se ut som Superman, så lenge man bruker litt steroider!

Vi i Bodymag ønsker gjerne å høre historier fra leserne. Du kan godt skrive inn anonymt. Har du en en sterk mening, en historie om steroider eller noe annet som foregår i miljøet som du ønsker å dele, så kan du maile oss på bodymag@bodymag.no. Vi publiserer ikke navn som blir nevnt, så hvis det blir brukt navn i historien vil navnene forandres, for å beskytte de det gjelder.

Kilde: Fredrikstad Blad og oslo-universitetssykhus.no

Leave a Comment