fbpx

Tilsetningsstoffer kan gjøre deg feit!

  • Skrevet 11. mai 2015

Det er store sjanser for at vanlige tilsetningsstoffer i mat kan gjøre deg feit. En ny studie som ble publisert på forskningssidene Nature, viste at vanlige emulgatorer gjorde mus fete.

is

Iskrem er en av mange matvarer som holder sammen på grunn av emulgatorer.

Emulgatorer brukes i mat for å gi en jevn konsistens. Emulgatorer får fett og vann til å blande seg i stedet for å skilles. En iskrem holder for eksempel sammen på grunn av disse tilsetningsstoffene, men også såpe, tannkrem og kosmetikk inneholder emulgatorer.

I den nye studien som ble publisert i Nature ga forskere vann som var tilsatt emulgatorer til mus i 12 uker. Musene ble tykkere og endret bakteriefloraen i tarmen. Forskergruppen antyder at slike tilsetningsstoffer kan være en viktif faktor i fedmeepidemien.

Harald Carlsen ved NMBU forsker på bakterieflora i tarmen og bekrefter at tilsetningsstoffer kan forandre sammensetningen av bakterier. Selv om genene våre er de samme, har det har vært dramatisk økning i kronisk tarmbetennelse og metabolsk syndrom siden 90-tallet. Bakterier i tarmen har svært mye å si, noe som tidligere studier har vist. Studiene viste at mus som fikk tilført tarmbakterier fra en tykk person, ble tykke, og mus som fikk tilført tarmbakterier fra en tynn person, ble tynne — selv om de spiste det samme. Tarmbakteriene påvirker helsa vår!

Emulgatorer finner du i prosessert mat, så det lønner seg å velge så naturlig mat som mulig. Det virker som forskerne stadig vekk finner noen grusomme fakta om prosessert mat. Kjøp ferskest mulig og mest mulig ubehandlet, så slipper du kanskje å bekymre deg for hva du egentlig har puttet i munnen og servert cellene dine.

Her er en liste over forskjellige emulgatorer du finner i matvarer. Du kan også lese mer om de forskjellige tilsetningsstoffene på matoppskrift.no. Selv om tilsetningsstoffene kanskje er ufarlige, så kan de altså ha andre bivirkninger som vi ikke vet så mye om, før forskerne kommer på banen.

  • Ammoniumfosfatider (E 442)
  • Ascorbylpalmitat (E 304)
  • Calciumstearoyl-2-lactylat (E 482)
  • Difosfate (E 450)
  • Fettsyrer (E 570)
  • Lecitin (E 322)
  • Mono- og Diglycerider av fettsyrer (E 471)
  • Natriumstearoyl-2-lactylat (E 481)
  • Fosforsyre (E 338)
    • Natriumfosfat (E 339)
    • Kaliumfosfat (E 340)
    • Calciumfosfat (E 341)
  • Polyglycerin-Polyricinoleat (E 476)
  • Polyoxyethylen (40) stearat (E 431)
  • Polyfosfater (E 452)
  • Polysorbat 20 (E 432)
  • Polysorbat 40 (E 434)
  • Polysorbat 60 (E 435)
  • Polysorbat 65 (E 436)
  • Polysorbat 80 (E 433)
  • Propylenglycolalginat (E 405)
  • Hydroxypropylmetylcellulose (E 464)
  • Sorbitanmonolaurat (E 493)
  • Sorbitanmonooleat (E 494)
  • Sorbitanmonopalmitat (E 495)
  • Sorbitanmonostearat (E 491)
  • Sorbitantristearat (E 492)
  • Forbindelser av fettsyrer
    • Natriumsalter av fettsyrer (E 470a)
    • Magnesiumforbindelser av fettsyrer (E 470b)
    • Varmeoksidert sojaolje med mono- og diglycerider av fettsyrer (E 479)
  • Spisefettsyreestere
    • Eddikesyreester av mono- og diglycerider av spisefetttsyrer (E 472a)
    • Melkesyreester av mono- og diglycerider av fettsyrer (E 472b)
    • Sitronsyreester av mono- og diglycerider av fettsyrer (E 472c)
    • Vinsyreester av mono- og diglycerider av fettsyrer (E 472d)
    • Mono- og diacetylvinsyreester av mono- og diglycerider af fettsyrer (E 472e)
    • Blandet eddik- og vinsyreester av mono- og diglycerider av fettsyrer (E 472f)
    • Sukkerester av fettsyrer (E 473)
    • Polyglycerinester av fettsyrer (E 475)
    • Propylenglycolester av fettsyrer (E 477)
  • Stearyltartrat (E 483)
  • Trifosfater (E 451)
  • Sukkerglycerider (E 474)

Lykke til!

Kilder: forskning.no, Nature.comwikipedia og matoppskrift.no

Bodymag.no

Svar